Korisnik:Bugoslav/Arhiv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije


Arbitražna komisija je posljednji način rješavanja sporova na bs.wikipediji, koja se aktivira samo kada propadnu svi prijašnji pokušaji smirivanja sukoba među korisnicima.

Sastav Arbitražne komisije[uredi | uredi izvor]

Uzimajući u obzir mali broj stalnih suradnika na našoj wikipediji, Arbitražna komisija se sastavlja od svih administratora, dakle od ljudi koji su već izabrani i provjereni. Dužnost je svih administratora sudjelovati u radu arbitražne komisije (osim onih navedenih u donjoj napomeni) i svojim glasom pomoći u rješavanju sukoba. Da bi komisija mogla raditi i glasati potrebno je da u njoj učestvuje najmanje 50% administratora na projektu.

Napomena: U radu komisije ne smije sudjelovati administrator koji je umiješan u sukob. Izuzeće toga člana je automatski u tom slučaju.

Prijava Arbitražnoj komisiji[uredi | uredi izvor]

Prijava Arbitražnoj komisiji mora biti javna, napisana na stranici za prijavu, zajedno s obrazloženjem i navedenim koracima poduzetima da se sukob riješi. Svaka prijava se piše na zasebnoj stranici, a ispod prijave će komisija upisati svoju odluku nakon koje će stranica biti zaključana i arhivirana.

Odlučivanje Arbitražne komisije[uredi | uredi izvor]

Način odlučivanja Arbitražne komisije je tajan. Sastanci Komisije mogu biti u živo, putem irca, ili bilo kojim drugim načinom koji se nađe za povoljan. Komisija svoje odluke donosi glasanjem članova, po sistemu većinskog glasa. Nakon glasanja odluka se objavljuje na stranici za prijavu i svi administratori koji su učestvovali u glasanju je moraju potpisati (bez obzira kako su glasali).

Odluka Arbitražne komisije[uredi | uredi izvor]

Odluka Arbitražne komisije je neopoziva i zadnja u nizu, te je kao takva nepromjenjiva. Svi Administratori, Stewardi, Ombudsmeni, Upravnici ili Provjeritelji su dužni poštovati odluku Arbitražne komisije i provoditi je. Priziv na odluke Arbitražne komisije je moguć jedino ukoliko su se javile nove okolnosti oko slučaja o kojem se raspravljalo. Priziv se tada upućuje ponovno Arbitražnoj komisiji u obliku molbe za novu sjednicu.

Zloupotreba Arbitražne komisije[uredi | uredi izvor]

Svaka zloupotreba Arbitražne komisije će voditi ka oštrim kaznama protiv onoga tko zloupotrebu vrši. Svaki pokušaj mjenjanja odluka Komisije koji nije u duhu gornjeg pravila biti će kažnjen trajnom blokadom na bs.wikipediji.