Korisnik:Eastonwest/Radionica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Priručnik za početnike



Dobrodošli na wikipediju na bosanskom jeziku. Svrha ovih stranica je da vas upozna sa wikipedijom i pojasni te pomogne pri radu na članku/stranicama. Tekst je podijeljen u odjeljke, koji se bave određenim cjelinama. Za dalje informacije o određenoj cjelini slijedite link koji se nalazi u odjeljku (ispod naslova teksta)

Uvod[uredi | uredi izvor]

Međunarodni simbol Wikipedije

Wikipedia je slobodna enciklopedija koju razvijaju brojni korisnici uz pomoć Wiki softvera. Wikipediju vodi i njome upravlja Wikimedia fondacija. Uz standardne enciklopedijske podatke, Wikipedia često prikuplja informacije koje bi se obično našle u almanasima i geografskim leksikonima ili informacije koje se tiču trenutnih događaja.

Wikipedia je počela kao projekat na engleskom jeziku 15. januara 2001, i malo zatim (23. mart 2001.) je pokrenuta Wikipedia na francuskom jeziku. Veliki broj korisnika se trudi da napravi Wikipediju multijezičnom. Trenutno postoji preko 2.400.000 članaka na engleskom jeziku, i više od 10,5 miliona na 264 jezika (juni 2008. godine).

Wikipedia na bosanskom jeziku je pokrenuta 12. decembra 2002. godine. Trenutno se na Wikipediji na bosanskom jeziku nalazi 93.394 članaka.

Glavne karakteristike wikipedije[uredi | uredi izvor]

Postoje tri glavne karakteristike Wikipedia-projekata, koje zajedno uređuju njenu ulogu na Internetu.

  1. Ona je, ili pokušava da bude, uglavnom enciklopedija.
  2. Ona je Wiki, u tome što je može izmjeniti bilo ko (osim blokiranih korisnika).
  3. Ona je slobodna i koristi GNU Slobodnu Dokumentacionu Dozvolu.

Kada se govori o multijezičnim Wikipedijama, važno je napomenuti da ne postoje nacionalne Wikipedije. Iz tog razloga ne postoji ni austrijska niti australijska niti britanska Wikipedia nego Wikipedije na austrijskom jeziku i engleskom jeziku itd.

CATCHA[uredi | uredi izvor]

Noviji „CAPTCHA“ testovi pokušavaju da otežaju segmentaciju dodavanjem linije pod uglom koja ide preko slova.

"CAPTCHA" (kapča) je vrsta izazov-odgovor test koji se koristi na wikipediji i uopšteno u informatici da odredi da li je korisnik čovjek ili kompjuter. Proces podrazumjeva jedan kompjuter (server), koji traži od korisnika da odradi jednostavan test koji je kompjuter sposoban da generiše i ocijeni.

Ove "sličice" će te susretati u radu bez prijave/registracije, ili u toku registracije. Ako su vam sličice poznate (što je vrlo vjerovatno) možete da nastavite sa tekstom dole. Za vise informacija pogledajte tekst o CAPTCHA.

Pravila o anonimnosti[uredi | uredi izvor]

Ako samo čitate sadržaj stranica Wikimedijinih projekata, ne sakuplja se više informacija nego što se obično sakuplja u logovima servera na Internet stranicama uopšte.

Ako doprinosite Wikipedia projektima, vi objavljujete svaku riječ svog doprinosa. Ako nešto napišete, pretpostavite da će to biti vječno čuvano. Ovo uključuje članke, suradničke stranice i stranice za razgovor. Neki ograničeni izuzeci opisani su niže.

Za više informacija pogledajte glavni članak

Rad na wikipediji bez prijave/registracije[uredi | uredi izvor]

Registracija na wikipediji nije obavezna, ali vam olakšava rad. U slučaju da se ne prijavite/registrujete, u historiji članaka ostaje vaša IP-adresa radi lakše komunikacije/arhiviranja članaka. Također imajte na umu, da vašu IP-adresu (npr. dinamična adresa) može koristiti više ljudi što onemogućava komunikaciju sa vama. Također vandaliziranje stranica sa IP-adrese koju i vi koristite može rezultirati banom (zabranom) rada na wikipediji sa određenog opsega IP-adresa. To vam mođe otežati ili onemogućiti rad privremeno ili za stalno.

Registracija - Kako se prijaviti?[uredi | uredi izvor]

U sljedećih nekoliko redova saznaće te kako se registrirati i prijaviti

Registracijom svaki vaš doprinos biva evidentiran vama. Također komunikacija i saradnja sa drugim korisnicima je daleko lakša. Jedan od osnova wikipedije je da iskusniji korisnici pomažu novije korisnike. Pored toga nakon određenog rada zajednica vas može smatrati osobom od povjerenja, što znači da se vaše izmjene neće provjeravati od strane administratora (pogledaj tekst dolje) ili upravnika (također pogledaj tekst dolje). Također automatski otvarate vrata da dobijete jednu od Wiki nagrada koje bosanska Wikipedia dodjeljuje vrijednim korisnicima. Ovdje se trud cijeni, jer je na dobrovoljnoj osnovi - a vrlo koristan za društvo!

Ako želite surađivati i pomoći Wikipediji u pisanju novih članaka savjetujemo vam da se registrujte se . (kliknuti na link)