Korisnik:Emx/Radionica/Početna strana3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Osvježi

Čaršija Bullet green.pngPomoć Bullet green.pngVrata zajednice Bullet green.pngNajčešća pitanja Bullet green.pngWikitimovi Bullet green.pngIgralište Bullet green.pngO Wikipediji

05:57 (UTC); srijeda, 20. januar 2021
Wikipedia ima 84.805 članaka
slobodnu enciklopediju na bosanskom jeziku koju svako može uređivati.
Wbar blue.jpg
BM ThinkCentre S50

Računar, kompjuter ili računalo složeni je uređaj koji služi za izvršavanje matematičkih operacija ili kontrolnih operacija koje se mogu izraziti u numeričkom ili logičkom obliku. Računari su sastavljeni od komponenata koje obavljaju jednostavnije, jasno određene funkcije. Kompleksna interakcija tih komponenata rezultira sposobnošću računara da obrađuje informacije.

Računari se koriste za upravljanje raznim vrstama industrijskih i potrošačkih uređaja, što uključuje jednostavne uređaje, poput mikrovalnih peći i daljinskih upravljača, do onih složenijih, poput industrijskih robota i računarski potpomognutog dizajna. Rane vrste računara bile su namijenjene kao uređaji za računanje, poput abakusa, koji je od davnina služio ljudima za razne vrste računanja.

Prvi digitalni računari razvijeni su tokom Drugog svjetskog rata. Prva revolucija u računarstvu dogodila se nakon pojave mikroprocesora i mikroračunara 1970-ih i otad su se brzina, snaga i svestranost računara dramatično povećale, što će kulminirati digitalnom revolucijom krajem 20. i početkom 21. stoljeća.

Wbar green2.jpg
Wbar green3.jpg
Mustafa I
Obližnji datumi:
Wbar blue.jpg
Soccer goalkeeper.jpg

6. oktobar

5. oktobar

  • Između 16.000 i 17.000 ljudi je pozvano na evakuaciju, a 18 osoba je lakše otrovano nakon eksplozije u tvornici hemijskih proizvoda u Apexu, u Sjevernoj Karolini, koja se dogodila u noći sa četvrtka na petak.
Wbar green2.jpg
MC Kleiner Panda.jpg
Crvena panda (latinski: Ailurus fulgens), sisar porijeklom iz istočnih Himalaja i jugozapadne Kine. Naveden je kao ugrožen u Crvenoj listi IUCN jer je broj zrelih jedinki manji od 10.000 i kontinuirano opada. Fotografirano u šenbrunskom zoološkom vrtu kod Beča u Austriji.
Wbar green3.jpg


S
a
d
r
ž
a
j

Sadržaj

Wikipedije sa više od milion članaka:
English (Engleski)

Srodni projekti
Wikimedia Fondacija omogućava tehničku, finansijsku i pravnu osnovu Wikipedije. Wikimedia omogućava još nekoliko slobodnih wiki projekta na raznim jezicima:
q:Početna strana Wikicitat
Kolekcija slobodnih citata
wikt:Main Page Wikiriječnik
Slobodan riječnik
Wikispecies: Wiki vrste
Katalog živih vrsta (engleski)
:wikinews:Main Page Wiki vijesti
Slobodan izvor vijesti
:s:Main Page Wiki izvor
Slobodna biblioteka
commons:Main Page Wikimedia Commons
Zajedničko skladište
Wikiversity Wikiversity

Wiki univerzitet

b:Početna strana Wiki knjige
Slobodne knjige i priručnici
meta:Main page Meta-Wiki
Koordinacija svih wiki projekata