Korisnik:Emx/Radionica/Početna strana3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Osvježi

Čaršija Bullet green.pngPomoć Bullet green.pngVrata zajednice Bullet green.pngNajčešća pitanja Bullet green.pngWikitimovi Bullet green.pngIgralište Bullet green.pngO Wikipediji

17:19 (UTC); subota, 28. mart 2020
Wikipedia ima 82.332 članka
slobodnu enciklopediju na bosanskom jeziku koju svako može uređivati.
Wbar blue.jpg
Cantrell 2010.

Jerry Fulton Cantrell Jr. (rođen 18. marta 1966) američki je muzičar, pjevač, kantautor i gitarist najpoznatiji kao osnivač rock grupe Alice in Chains, u kojem je jedan od pjevača, glavni gitarist i glavni autor pjesama. Grupa je postala poznata širom svijeta početkom 1990-ih, u vrijeme grunge pokreta u Seattleu, te je poznata po svom istaknutom vokalnom stilu i harmoniziranim vokalima koje su izvodili Cantrell i Layne Staley (a kasnije Cantrell i William DuVall). Cantrell je postao jedan od glavnih pjevača 1992. godine na EP-u Sap Alice in Chainsa. Nakon Staleyjeve smrti 2002. Cantrell je preuzeo ulogu glavnog pjevača Alice in Chainsa na većini pjesama koje su se našle na kasnijim albumima: Black Gives Way to Blue (2009), The Devil Put Dinosaurs Here (2013) i Rainier Fog (2018). DuVall pjeva u harmoniji s njim na novim pjesmama te na koncertima pjeva Staleyjeve dionice na starijim pjesmama.

Također ima i samostalnu karijeru te je objavio albume Boggy Depot 1998. i Degradation Trip Volumes 1 & 2 2002. godine. Cantrell je sarađivao i nastupao s Heartom, Ozzyjem Osbourneom, Metallikom, Panterom, Circus of Powerom, Metal Churchom, Gov't Muleom, Damageplanom, Pearl Jamom, The Cultom, Stone Temple Pilotsom, Danzigom, Glennom Hughesom, Duffom McKaganom i Deftonesom, među ostalima.

Cantrellu je britanski hard rock/metal časopis Metal Hammer 2006. dodijelio titulu "Riff Lord" ("gospodar rifova"). Guitar World Magazine postavio ga je 2004. na 38. mjesto ljestvice "100 najboljih heavy metal gitarista svih vremena", dok ga je 2012. postavio na 37. mjesto spiska "Najboljih gitarista svih vremena". Guitar World također je 2008. uvrstio Cantrellovu solističku dionicu na pjesmi "Man In The Box" na 77. mjesto svog spiska "100 najboljih gitarističkih solodionica".

Wbar green2.jpg
Wbar green3.jpg
Sergej Rahmanjinov
Obližnji datumi:
Wbar blue.jpg
Soccer goalkeeper.jpg

6. oktobar

5. oktobar

  • Između 16.000 i 17.000 ljudi je pozvano na evakuaciju, a 18 osoba je lakše otrovano nakon eksplozije u tvornici hemijskih proizvoda u Apexu, u Sjevernoj Karolini, koja se dogodila u noći sa četvrtka na petak.
Wbar green2.jpg
Embalse de Kechut, Armenia, 2016-10-01, DD 60-63 PAN.jpg
Panorama vještačkog Kečutskog jezera u Armeniji.
Wbar green3.jpg


S
a
d
r
ž
a
j

Sadržaj

Wikipedije sa više od milion članaka:
English (Engleski)

Srodni projekti
Wikimedia Fondacija omogućava tehničku, finansijsku i pravnu osnovu Wikipedije. Wikimedia omogućava još nekoliko slobodnih wiki projekta na raznim jezicima:
q:Početna strana Wikicitat
Kolekcija slobodnih citata
wikt:Main Page Wikiriječnik
Slobodan riječnik
Wikispecies: Wiki vrste
Katalog živih vrsta (engleski)
:wikinews:Main Page Wiki vijesti
Slobodan izvor vijesti
:s:Main Page Wiki izvor
Slobodna biblioteka
commons:Main Page Wikimedia Commons
Zajedničko skladište
Wikiversity Wikiversity

Wiki univerzitet

b:Početna strana Wiki knjige
Slobodne knjige i priručnici
meta:Main page Meta-Wiki
Koordinacija svih wiki projekata