Korisnik:Emx/Radionica/Početna strana3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

Osvježi

Čaršija Bullet green.pngPomoć Bullet green.pngVrata zajednice Bullet green.pngNajčešća pitanja Bullet green.pngWikitimovi Bullet green.pngIgralište Bullet green.pngO Wikipediji

00:08 (UTC); petak, 20. oktobar 2017
Wikipedia ima 76.017 članaka
slobodnu enciklopediju na bosanskom jeziku koju svako može uređivati.
Wbar blue.jpg
Evolucija čovjeka je proces promjene i razvoja, odnosno evolucije, putem kojeg se ljudska bića pojavljuju kao posebna biološka vrsta. Proučavanje ljudske evolucije uključuje mnoge naučne discipline, naročito fizičku antropologiju, tj, bioantropologiju i genetiku. Izraz čovjek (lat. homo), odnosi se na biološki rod Homo. Proučavanje ljudske evolucije obično uključuje i druge hominide, poput australopitēkâ (Australopithecus), njihovih srodnika i predaka.

Evolucija primatâ počinje u geološkom razdoblju kasne krede. Prema izvršenim genetičkim proučavanjima, primati su se počeli odvajati od ostalih sisara prije 85 miliona godina, a prvi sigurni fosili primatâ pojavljuju se u paleocenu prije 55 miliona godina. Rod hominida ili velikih čovjekolikih majmuna odvaja se od roda Hylobatidae u razdoblju od 15-20 miliona godina, a prije 14 miliona godina Ponginae ili orangutani odvajaju se od roda Homo.

Dvonožno hodanje ili bipedalizam je bilo najvažnije prilagođavanje tribusa hominina. Smatra se da su prvi dvonožni hominini bili Sahelanthropus tchadensis ili Orrorin, dok se potpuno dvonožni Ardipithecus pojavio nešto kasnije. Preci gorila i čimpanzi odvajaju se otprilike u istom razdoblju, tako da su Sahelanthropus ili Orrorin vjerovatno naši posljednji zajednički biološki preci. Prvi dvonožni majmuni najzad evoluiraju u rod Australopithecus (potporodica Australopithecinae) i poslije u rod Homo. (Više...)

Wbar green2.jpg
Wbar green3.jpg
HerbertHoover.jpg
Wbar blue.jpg
Soccer goalkeeper.jpg

6. oktobar

5. oktobar

  • Između 16.000 i 17.000 ljudi je pozvano na evakuaciju, a 18 osoba je lakše otrovano nakon eksplozije u tvornici hemijskih proizvoda u Apexu, u Sjevernoj Karolini, koja se dogodila u noći sa četvrtka na petak.
Wbar green2.jpg
Weißrückengeier Gyps africanus HP L2043.JPG

ArhivaPredložite sliku dana - Više izabranih slika...
Wbar green3.jpg


S
a
d
r
ž
a
j

Sadržaj

Wikipedije sa više od milion članaka:
English (Engleski)

Srodni projekti
Wikimedia Fondacija omogućava tehničku, finansijsku i pravnu osnovu Wikipedije. Wikimedia omogućava još nekoliko slobodnih wiki projekta na raznim jezicima:
q:Početna strana Wikicitat
Kolekcija slobodnih citata
wikt:Main Page Wikiriječnik
Slobodan riječnik
Wikispecies: Wiki vrste
Katalog živih vrsta (engleski)
:wikinews:Main Page Wiki vijesti
Slobodan izvor vijesti
:s:Main Page Wiki izvor
Slobodna biblioteka
commons:Main Page Wikimedia Commons
Zajedničko skladište
Wikiversity Wikiversity

Wiki univerzitet

b:Početna strana Wiki knjige
Slobodne knjige i priručnici
meta:Main page Meta-Wiki
Koordinacija svih wiki projekata