Korisnik:Emx/Radionica/Početna strana3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

Osvježi

Čaršija Bullet green.pngPomoć Bullet green.pngVrata zajednice Bullet green.pngNajčešća pitanja Bullet green.pngWikitimovi Bullet green.pngIgralište Bullet green.pngO Wikipediji

15:14 (UTC); četvrtak, 23. mart 2017
Wikipedia ima 73.831 članak
slobodnu enciklopediju na bosanskom jeziku koju svako može uređivati.
Wbar blue.jpg
Yttrium etched and 1cm3 cube.jpg

Itrij (lat. ytrium) jeste hemijski element koji ima hemijski simbol Y i atomski broj 39. Spada u metale IIIB grupe periodnog sistema. To je srebrenasto svijetli prelazni metal, sličan lantanoidima, a često se ubraja u rijetke zemne elemente. Itrij se gotovo uvijek nalazi zajedno sa lantanoidom u rijetkim zemnim metalima i nikad se u prirodi ne može naći kao samorodni element. Ima samo jedan stabilan izotop 89Y, koji se jedini i može naći u prirodi.

Carl Axel Arrhenius je 1787. godine pronašao novi mineral nedaleko sela Ytterby u Švedskoj te mu dao ime ytterbit (gadolinit) po imenu sela. U Arrheniusovom uzorku, Johan Gadolin je 1789. godine otkrio itrij-oksid, a Anders Gustaf Ekeberg je novom oksidu da ime yttria. Elementarni itrij je prvi put izolirao Friedrich Wöhler 1828. godine.

Najvažniji vid upotrebe itrija je dobijanje fosforoscentnih boja, kao naprimjer za crvenu boju u starijim televizorskim ekranima na bazi katodnih cijevi (CRT ekrani) ali i za novije LCD ekrane. Također se koristi i u proizvodnji elektroda, elektrolita, elektronskih filtera, lasera i superprovodnika; u razne medicinske svrhe kao i za dodavanje raznim materijalima radi poboljšanja njihovih osobina. Ne postoje dokazi da itrij ima neku biološku ulogu, a izlaganje spojevima itrija može dovesti do plućnih bolesti kod ljudi. Više ...

Wbar green2.jpg

Šablon:Moždanisteznali

Wbar green3.jpg
Akira Kurosawa
Wbar blue.jpg
Soccer goalkeeper.jpg

6. oktobar

5. oktobar

  • Između 16.000 i 17.000 ljudi je pozvano na evakuaciju, a 18 osoba je lakše otrovano nakon eksplozije u tvornici hemijskih proizvoda u Apexu, u Sjevernoj Karolini, koja se dogodila u noći sa četvrtka na petak.
Wbar green2.jpg

Šablon:Slika dana/23. mart 2017

Wbar green3.jpg


S
a
d
r
ž
a
j

Šablon:Sadržaj/Radionica/02

Wikipedije sa više od milion članaka:
English (Engleski)

Srodni projekti
Wikimedia Fondacija omogućava tehničku, finansijsku i pravnu osnovu Wikipedije. Wikimedia omogućava još nekoliko slobodnih wiki projekta na raznim jezicima:
q:Početna strana Wikicitat
Kolekcija slobodnih citata
wikt:Main Page Wikiriječnik
Slobodan riječnik
Wikispecies: Wiki vrste
Katalog živih vrsta (engleski)
:wikinews:Main Page Wiki vijesti
Slobodan izvor vijesti
:s:Main Page Wiki izvor
Slobodna biblioteka
commons:Main Page Wikimedia Commons
Zajedničko skladište
Wikiversity Wikiversity

Wiki univerzitet

b:Početna strana Wiki knjige
Slobodne knjige i priručnici
meta:Main page Meta-Wiki
Koordinacija svih wiki projekata