Korisnik:Emx/Radionica/Početna strana3

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Osvježi

Čaršija Bullet green.pngPomoć Bullet green.pngVrata zajednice Bullet green.pngNajčešća pitanja Bullet green.pngWikitimovi Bullet green.pngIgralište Bullet green.pngO Wikipediji

11:07 (UTC); nedjelja, 26. februar 2017
Wikipedia ima 73.450 članaka
slobodnu enciklopediju na bosanskom jeziku koju svako može uređivati.
Wbar blue.jpg
Xenon discharge tube.jpg

Ksenon je hemijski element sa simbolom Xe i atomskim brojem 54. On je bezbojni, gusti plemeniti gas bez mirisa, a javlja se u tragovima u Zemljinoj atmosferi. Iako je općenito nereaktivan, ksenon može stupiti u nekoliko hemijskih reakcija kao što je naprimjer formiranje ksenon-heksafluoroplatinata, prvog spoja nekog plemenitog gasa koji je sintetiziran.

Ksenon koji se javlja u prirodi sastoji se iz osam stabilnih izotopa. Osim njih postoji i preko 40 nestabilnih, radioaktivnih izotopa. Omjer između izotopa ksenona je važan alat za proučavanje rane historije Sunčevog sistema. Radioaktivni izotop ksenon-135 se dobija iz joda-135 kao rezultat nuklearne fisije, djelujući kao najznačajniji apsorber neutrona u nuklearnim reaktorima.

Ksenon se koristi u bljeskalicama i svjetiljkama na bazi električnog pražnjenja u cijevi napunjenoj gasom, kao i opći anestetik. Prvi eksimerski laser koristio je ksenonske dimerne molekule (Xe2) kao aktivni laserski medij, a prvobitni laseri su koristili ksenonske bljeskalice kao laserske pumpe. Ksenon se također koristi i u istraživanju hipotetskih slabo interaktivnih masivnih čestica te kao pogonski gas za ionske motore u svemirskim letjelicama. Više ...

Wbar green2.jpg

Šablon:Moždanisteznali

Wbar green3.jpg
Hugo
Wbar blue.jpg
Soccer goalkeeper.jpg

6. oktobar

5. oktobar

  • Između 16.000 i 17.000 ljudi je pozvano na evakuaciju, a 18 osoba je lakše otrovano nakon eksplozije u tvornici hemijskih proizvoda u Apexu, u Sjevernoj Karolini, koja se dogodila u noći sa četvrtka na petak.
Wbar green2.jpg

Šablon:Slika dana/26. februar 2017

Wbar green3.jpg


S
a
d
r
ž
a
j

Šablon:Sadržaj/Radionica/02

Wikipedije sa više od milion članaka:
English (Engleski)

Srodni projekti
Wikimedia Fondacija omogućava tehničku, finansijsku i pravnu osnovu Wikipedije. Wikimedia omogućava još nekoliko slobodnih wiki projekta na raznim jezicima:
q:Početna strana Wikicitat
Kolekcija slobodnih citata
wikt:Main Page Wikiriječnik
Slobodan riječnik
Wikispecies: Wiki vrste
Katalog živih vrsta (engleski)
:wikinews:Main Page Wiki vijesti
Slobodan izvor vijesti
:s:Main Page Wiki izvor
Slobodna biblioteka
commons:Main Page Wikimedia Commons
Zajedničko skladište
Wikiversity Wikiversity

Wiki univerzitet

b:Početna strana Wiki knjige
Slobodne knjige i priručnici
meta:Main page Meta-Wiki
Koordinacija svih wiki projekata