Korisnik:Lamija.milisic

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ova osoba je žena.
Ova osoba učestvovala je u projektu Uređivačkom maratonu povodom Međunarodnog dana žena

Lamija Milišić je urednica, kritičarka i teoretičarka književnosti. Rođena je 1995. godine u Sarajevu. Na Univerzitetu u Sarajevu stekla je diplomu iz oblasti filozofije (BA) i komparativne književnosti (MA). Dobitnica  je priznanja za najbolju studenticu Univerziteta u Sarajevu i Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu.

Posvećena je književnoteorijskim temama iz područja ontologije književnih likova, naratologije i semiologije, te istražuje načine prevođenja književnih formi u druge medije, kao što su film i videoigre.

U periodu od 2016. do 2020. godine je bila dopisnica časopisa za književnost i kulturu „Život“. Njene naučne radove, književnoteorijske tekstove, eseje, književne i pozorišne kritike objavili su časopisi „Umjetnost riječi“, „Novi Izraz“, „Pozorište“, „Bona“ i časopis Filozofskog fakulteta u Tuzli „DHS - DRUŠTVENE I HUMANISTIČKE STUDIJE“, te web portali „Strane“, „Dunjalučar“, „E-volucija“ itd.

Od 2020. do 2023. godine bila je generalna sekretarka i koordinatorica projekata udruženja P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine. Od 2023. godine je zaposlena u izdavačkoj kući Buybook Sarajevo, kao urednica i izvršna direktorica Međunarodnog festivala književnosti Bookstan. No East. No West. Sarajevo.

Spomenice[uredi | uredi izvor]

Za učešće na uređivačkom maratonu povodom Međunarodnog dana žena 2022