Korisnik:Mhare/Test

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bosanskijezik.png
Dobrodošli na Wikipediju na bosanskom jeziku!
U enciklopediji na bosanskom jeziku trenutno se nalazi 81.410 članaka.
Wikipedia:Uvod
Wikipedija na bosanskom jeziku

Dobrodošli na Wikipediju na bosanskom jeziku! Wikipedija je slobodna enciklopedija na raznim jezicima. U enciklopediji na bosanskom jeziku (počevši od 12.12.2002. godine) trenutno se nalazi 81.410 članaka.

Pročitajte upute da biste naučili kako Wikipedia radi, vježbajte na igralištu i posjetite Vrata zajednice da biste saznali kako i Vi možete učestvovati u razvoju Wikipedije. Prilikom pretrage Wikipedije trebate imati podešenu tastaturu na bosanski jezik što podrazumijeva afrikate (č, ć, đ, š, ž).
Bosanski jezik obiluje raznovrsnošću i mnoge riječi se ispravno govore i pišu na više načina. Radi konsistentnosti, kvaliteta i tehničke jednostavnosti, Wikipedija na bosanskom jeziku je prihvatila određene jezičke standarde, koje bi svaki učesnik trebao poštovati kako bismo imali kvalitetne i pregledne članke. Molimo Vas da vodite računa o gramatici i pravopisu bosanskoga jezika.

Opća pitanja možete postaviti na Čaršiji ili možete direktno diskutovati sa ostalim korisnicima na njihovim stranicama za diskusiju.

:Template:Vijesti
Vijesti
Presidency BosniaandHerzegovina.png

Predsjedništvo

Predizborna šutnja nastupila je jutros u 07.00 sati, tačno 24 sata pred otvaranje biračkih mjesta za opće izbore. Biračka mjesta otvaraju se u nedjelju, 1. oktobra, u 07.00 sati a prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Google, najpopularniji web pretraživač, slavi osmu godinu postojanja. Kompanija ima otprilike 8 hiljada zaposlenika, i nalazi se u američkom gradiću Mountain View.

Dva policajca SIPA-e su povrijeđena jutros u Sarajevu kod zgrade Predsjedništva BiH, kada su ih napale četiri osobe. Napadači su uhapšeni, a u MUP-u pretpostavljaju da su policajci povrijeđeni usljed fizičkog napada.
:Template talk:Odabrani članak
Odabrani članak mjeseca
Titanij

Titanij je hemijski element sa simbolom Ti i atomskim brojem 22. To je sjajni prelazni metal, srebrenaste boje, male gustoće ali veoma velike čvrstoće. Dosta je otporan na koroziju u morskoj vodi, zlatotopki i hloru.

Titanij je otkrio William Gregor 1791. u Cornwallu, Velika Britanija a ime mu je dao Martin Heinrich Klaproth po Titanima iz grčke mitologije. Element se javlja unutar brojnih mineralnih depozita, uglavnom kao rutil i ilmenit, koji su široko rasprostranjeni u Zemljinoj kori i litosferi, a ima ga i u gotovo svim živim bićima, stijenama, vodotokovima, morima i zemljištu. Metal se dobija iz svojih osnovnih mineralnih ruda pomoću Krollovog i Hunterovog procesa. Njegov najčešći spoj, titanij-dioksid je fotokatalizator a koristi se i za proizvodnju bijelih pigmenata. Drugi spojevi su titanij-tetrahlorid (TiCl4), koji sastojak dimnih zavjesa i katalizator i titanij-trihlorid (TiCl3), koji se koristi u proizvodnji polipropilena kao katalizator.

Titanij se može legirati, između ostalih, i sa željezom, aluminijem, vanadijem i molibdenom, dajući vrlo jake ali lagahne legure pogodne za avionske i aeronautičke aplikacije (mlazne motore, rakete i svemirske letjelice), vojne i industrijske procese (hemikalije i petrohemikalije, tvornice za desalinizaciju, proizvodnju papira), kao i za brojne aplikacije u autoindustriji, prehrambenoj industriji, medicinskim protezama, ortopedskim implantatima, zubnim i endodontskim instrumentima, zubnim implantatima, sportskoj opremi, nakitu, mobilnim telefonima i drugim. (Više...)
:Template talk:Moždanisteznali
Možda niste znali, da...
Wikipedia:Vrata zajednice
Pogledajte također
Wikipedia:Na današnji dan
Na današnji dan
Solženicin

Sadržaj