Korisnik:Mzisko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jan Žiško z Trocnova a Kalicha (Español: Juan Zisko de Aragon, German: Johannes Zisko ili Johann Schischko; English: John Zisko of Trocnov and Chalice), (c 1360-1424.), Češki Knez, vojni vođa i zaštitnika, sljedbenik Jana Husa, koji je rođen u malom selu Trocnov (sada mjesto Borovany) u Bohemiji, u staroj sefardskoj španskoj porodici, koja je došla na prostore današnje Češke nakon što su Muslimani i Jevreji Sefardi prognani sa prostora današnje Španije.

Imao je nadimak "Jedno-oki Žiško." Od svoje mladosti, bio je na kraljevskom dvoru i obavljao je funkciju Zaštitnika kraljice Sofije. Borio se u bici Grunwald (15 juli 1410), gdje je branio Radzyń protiv tevtonskog reda. Kasnije je igrao istaknutu ulogu u građanskim ratovima u Bohemiji za vrijeme vladavine Venceslasa IV. Žiškine vojne taktike bile su neuobičajene i inovativne. Izmislio je pištolj i dao mu ime koje pištolj i danas nosi, i prvu vrstu tenka u historiji.

Pored obuke i opremanje njegove vojske u skladu sa svojim sposobnostima, on je koristio oklopne vagone naoružane sa malim topovima i mušketama (današnji tenkovi) a koji se koriste i više stotina godina kasnije. Bio je i majstor geografije što mu je davalo punu prednost nad neprijateljima, kao i dobar vođa koji je držao disciplinu svojih vojnika na najvišem nivou.

Žiško se smatra jednim od najvećih vojnih lidera i inovatora svih vremena i jedan je od šest komandanata u povijesti koji nikada nije izgubio bitku (uz Aleksandra Velikog, Scipia Africanusa, Džingis Kana, Aleksandra Suvorova i Halida ibn al-Walida).

Potomci familije Žiško žive na prostorima Bosne i Hercegovine, Češke Republike i SAD.