Korisnik:Palapa/Santa Monica (Kalifornija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Santa Monica (španski za Saint Monica; španski : Santa Mónica) [1] [2] [3] je grad u okrugu Los Angeles, smješten uz zaljev Santa Monica na južnoj obali Kalifornije. Popis stanovništva u Santa Monici 2020. godine iznosio je 93.076 stanovnika. Santa Monica je popularno ljetovalište, zahvaljujući svojoj klimi, plažama i ugostiteljstvu. [4] Ima raznoliku ekonomiju, u kojoj se nalaze sjedišta kompanija kao što su Hulu, Universal Music Group, Lionsgate Films i The Recording Academy.

Santa Monika prati svoju historiju od Rancho San Vicente y Santa Monica, dodijeljenog 1839. porodici Sepúlveda iz Kalifornije. Ranč je kasnije prodan Johnu P. Johnsu i Robertu Bakeru, koji su 1875. godine, zajedno sa svojom suprugom nasljednicom iz Californio, Arcadia Bandini de Sterns Baker, osnovali Santa Moniku, koja je postala grad 1886. godine. Grad se razvio u primorsko odmaralište tokom kasnog 19. i početka 20. vijeka, stvaranjem turističkih atrakcija kao što su Palisades Park, pristanište Santa Monice, Ocean Park i hotel Casa del Mar.

Rancho San Vicente y Santa Mónica dodijeljen je 1839. porodici Sepúlveda iz Kalifornije .
Datoteka:SantaMonica-1840house-in-1890.jpg
Kuća od čerpića iz 1840. u Santa Monici.
Kupalište Ocean Park, c. 1907.

Reference[uredi | uredi izvor]

[[Kategorija:Gradovi u Kaliforniji]] [[Kategorija:Koordinate na Wikipodacima]]

  1. ^ Telemundo - Distrito Escolar Santa Mónica-Malibú deberá pagar $45 millones por caso de abuso infantil
  2. ^ Univision - Cierran una escuela en Santa Mónica tras encontrar moho tóxico: padres piden explicaciones
  3. ^ Telemundo - Telemundo Cocina: Conoce las deliciosas hamburguesas de Santa Mónica, California, al mejor precio
  4. ^ Begley, Sarah (December 10, 2015). "The Most Popular Places to Check In on Facebook in 2015". Time. Arhivirano s originala, January 14, 2016. Pristupljeno January 27, 2016.