Korisnik:Sadake/Test

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sadake e.V. je humanitarna organizacija osnovana od građana Bosne i Hercegovine koji žive u Njemačkoj i zvanično je registrovana 2001. godine u Munchenu.

Logo Organizacije

Sadake e.V. ima u korijenu riječ sadaka, a koja je opet izvedena iz riječi "sidk" što u arapskom jeziku označava istinitost, povjerljivost, a jedno od značenja joj je i potpuna predanost. U objašnjenju šta je Zekat jedan od poznatih islamskih učenjaka Vahidi (vidi link) kaže da sadaka (sadeqah) označava davanje određene robe ili novca, u ime Boga, kao izražavanje potpune vjere i potvrde vjerovanja. Sadaka se kao dobrovoljni prilog udjeljuje po vlastitom nahodženju, a može i organizovano. Jedan takav primjer organizovanog sakupljanja i podjele sadake je i preko Islamskih institucija ili u novije doba putem Interenta. Postoje Bošnjačke Humanitarne organizacije u zemlji i dijaspori. MDD.Merhamet je jedna takva organizacija koja ima sjedište u Bosni i Hercegovini, a Sadake e.V. pod kratkim nazivom: "Sadake" ima sjedište u Njemačoj.

Djelovanje[uredi | uredi izvor]

Po statutu ova se organizacija deklariše isključivo kao "Humanitarna organizacija koja skromnim donacijama pomaže građane Bosne i Hercegovine, a koji su se našli u egzistencionalnoj odnosno finansijskoj krizi." Sadake skuplja donacije putem svoje web stranice Sadake e.V , a zatim ih transferira do socijalno ugroženih osoba u Bosni i Hercegovini.

Benefic koncerti[uredi | uredi izvor]

Donacije se u moderno doba skupljaju i putem javnih manifestacija, tribina, koncerata. Tako na primjer Humanitarna organizacija Sadake se bavi i organizovanjem Benefic koncerata u Njemačoj, na kojima se od prodatih karata skupljaju sredstva, a zatim ista raspoređuju u humanitarne svrhe. Naprimjer za pomoć rada "Centar za borbu protiv droga IZLAZ u Ilijašu kraj Sarajeva".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]