Korisnik:Seudin-Sejo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
   Geografski položaj općine Živinice
  Općina Živinice nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, u sastavu Tuzlanske regije. Nastala je u prostranom Sprečkom polju, ispod planine Konjuh. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine općina je imala 54.000 stanovnika, a sam grad oko 10.500 stanovnika . Grad je udaljen od Tuzle oko 17 km. Područje općine Živinice zahvata 281 km² i nalazi se na različitim nadmorskim visinama. Niži dijelovi općine nalaze se u dolinama rijeka Oskove, Gostelje i Spreče, a ostale prostore obuhvataju planine Konjuh i Javornik. Živinice spadaju u bosanskohercegovačke gradove koji nisu izrasli iz osmanske urbane tradicije, zbog čega njihov razvoj posjeduje drugačije karakteristike u odnosu na gradove koji su nosili dublje urezane odlike osmanske orijentalne kulture. To je vidljivo jer mu nedostaje čaršija sa javnim i vjerskim objektima.

Naselje se nalazi na raskrsnici puteva što omogućava dobro povezivanje općine sa susjednim općinama i sa ostalim krajevima u zemlji i svijetu. Graniči sa sljedećim općinama: na sjeveru sa Tuzlom, na sjeverozapadu sa Lukavcem, na jugozapadu sa Banovićima, na jugu sa Kladnjem, na jugoistoku sa Šekovićima i na istoku sa Kalesijom.

 Porijeklo naziva Živinice i vrijeme nastanka ovog naselja nije još pouzdano utvrđeno. Postoje tri verzije. 

Prva je po Vladislavu Skariću koji je pretpostavio da se one nalaze u župi Soli i da su starina Radovana Živinčića. Druga verzija je po Ademu Handžiću koji smatra da se Živinice do dolaska Osmanlija uopće nisu nazivale tako, nego Tatarice, i da su se nalazile u nahiji Derametin (Dramešin – Banovići). Treća verzija je po Muhamedu Hadžijahiću koji je, na osnovu osmanskog dokumenta iz 1764. godine u kome se spominju Živinice, ili Uskopči (vjerovatno Oskovci), zaključio da su se nalazile u nahiji Tuzla. Ono što se pouzdano može zaključiti na osnovu historijskih činjenica je da sadašnji naziv Živinice nije stariji od XVIII stoljeća. 1.2. Živinice i njena okolina kroz prošlost