Korisnik:Srđan/ModernaPočetna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Odabrani članak

Računar

BM ThinkCentre S50

Računar, kompjuter ili računalo složeni je uređaj koji služi za izvršavanje matematičkih operacija ili kontrolnih operacija koje se mogu izraziti u numeričkom ili logičkom obliku. Računari su sastavljeni od komponenata koje obavljaju jednostavnije, jasno određene funkcije. Kompleksna interakcija tih komponenata rezultira sposobnošću računara da obrađuje informacije.

Računari se koriste za upravljanje raznim vrstama industrijskih i potrošačkih uređaja, što uključuje jednostavne uređaje, poput mikrovalnih peći i daljinskih upravljača, do onih složenijih, poput industrijskih robota i računarski potpomognutog dizajna. Rane vrste računara bile su namijenjene kao uređaji za računanje, poput abakusa, koji je od davnina služio ljudima za razne vrste računanja.

Prvi digitalni računari razvijeni su tokom Drugog svjetskog rata. Prva revolucija u računarstvu dogodila se nakon pojave mikroprocesora i mikroračunara 1970-ih i otad su se brzina, snaga i svestranost računara dramatično povećale, što će kulminirati digitalnom revolucijom krajem 20. i početkom 21. stoljeća.

Slika dana

RUS-2016-Aerial-SPB-Peterhof Palace.jpg
Zračni snimak dvorca Peterhof u istoimenom gradu kod Sankt Peterburga u Rusiji. Predstavlja kompleks dvoraca i vrtova. Nastao je kao kraljevska palača Petra Velikog 1711. Turisti su ga nazvali "ruskim Versaillesem". Godine 1990. uvršten je u spisak mjesta Svjetske baštine.
Nedavni događaji

Vijesti

WP20Symbols twenty v2.svg
Na današnji dan

26. januar

Edward Jenner
Obližnji datumi:

Citat dana

Border left.svg
Kad se vadi iz državne blagajne, ne boli srce ni najveću škrticu.

Ivan Raos

Border down.svg

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koju razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno ima više od 50 miliona članaka na preko 300 jezika, od kojih je 84.851 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć u kojima je objašnjeno kako se započinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Do sada je na Wikipediji na bosanskom jeziku 129.979 korisnika napravilo račun, a od toga je 205 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih oblasti. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i vi možete pomoći.

Rasprave i komentari sadržaja članaka su dobrodošli. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške, kako bi se postojeći članci učinili što boljim i sveobuhvatnijim.