Korisnik:StanićA

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sekundarna publikacija[uredi | uredi izvor]

=[uredi | uredi izvor]

Pojam publikacija[uredi | uredi izvor]

===

Pojam publikacija je cjelovito strukturirana forma javne komunikacije te jedna od najzahtjevnijih disciplina klasične publicistike. Publikacije imaju veliku ciljnu skupinu te su snažno marketinško sredstvo za svako poduzeće. „ Profesionalno oblikovana publikacija ne samo da daje trenutnu reakciju nego, rezultati traju kroz dugo vremena“[1] Publikacija ima važnu ulogu na tržištu jer tko želi uspjeti na tržištu mora publicirati informacije. Publikacije se dijele na: -primarne -sekundarne -tercijarne Podjela publikacija po vremenu: -vremenski omeđena publikacija -vremenski neomeđena publikacija


Što su sekundarne publikacije?[uredi | uredi izvor]

Sekundarne publikacije su publikacije koje nastaju obradom,preradom i odabirom primarnih publikacija te one pomažu njihovom pronalaženju. Sekundarne publikacije uređene su za različite potrebe određenih kategorija za korisnike,te se međusobno razlikuju po načinu na koji su u njima predstavljeni primarni izvori. „Pojava sekundarnih publikacija, javlja se 1700/1800-te godine (bibliografska popisivanja tiskanih dokumenata).Među prvima: publikacije sa sažetcima znanstvenih i medicinskih knjiga i radova,informativnost i učinkovita pomoć u brzom pronalaženju izvornih radova.“ [2] Podjela sekundarnih publikacija: -enciklopedije -leksikoni -rječnici -kazala -časopisi sažetaka.

Enciklopedija[uredi | uredi izvor]

-(sveobuhvatno znanje) pisano je djelo po kojem se abecednim ili nekim drugim metodičkim slijedom obrađuje činjenica i spoznaja o svom ljudskom znanju.

Leksikon[uredi | uredi izvor]

-leksikografsko djelo ili predmetni rječnik koji dvoje pregled znanja struke. Opći leksikon bazira se na vlastitim imenima nazive i pojmove iz mnogih struka u kojima je određen broj stranih riječi koji je određeni izvorni jezik preuzeo iz stranih jezika.

Rječnik[uredi | uredi izvor]

-sadrži sve riječi nekog jezika te prijevod tj. značenje tih riječi.

Kazalo[uredi | uredi izvor]

-popis naziva određenog sadržaja o mjestu u sadržaju na kojem se nalaze te je gotovo uvijek poredan abecednim redom. Svrha kazala je da uputi čitatelja na imena i teme teksta.

Časopis sažetaka[uredi | uredi izvor]

- su podvrsta sekundarnih publikacija u digitaliziranoj formi i nazivaju se bibliografskim bazama podataka.

  1. ^ http://www.ekolibri.hr/hr/publikacija.htm
  2. ^ http://www.pbf.unizg.hr/hr/content/download/.../1/.../Sek+i+terc+pub+2011.pdf