Kornatska tragedija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hrvatski vatrogasci

Kornatska tragedija dogodila se 30. augusta 2007. godine, kada je grupa vatrogasaca postala žrtvom požara na ostrvu Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u grupi zahvaćenoj požarom, 11 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, dok ih se preostalih 2 bori za život. Događaj je jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Opis događaja[uredi | uredi izvor]

Vatra je okružila vatrogasce, koji su se našli u njenom obruču, a helikopter je poslan tek kasnije, kad se nesreća već bila dogodila, da ih evakuira.

Poginuli[uredi | uredi izvor]

Poginulo je šest vatrogasaca iz vatrogasne brigade Šibenik - Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančin, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikman, a još sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu - od kojih je petero prebačeno na liječenje u Zagreb[1] (Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević), koji su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina.

Posljedice[uredi | uredi izvor]

Iz poštovanja prema poginulima i njihovim porodicama, premijer Sanader proglasio je na to 3. septembra dan žalosti u cijeloj Hrvatskoj, dok je premijer Šibensko-kninske županije, Goran Pauk, proglasio sedam dana žalosti u toj županiji. Hrvatski sportaši su 2.i 3. septembra nastupili sa crnim florom na naramenicama.

Tokom noći, kako stoji u službenom policijskom izvještaju, na ostrvo su upućene snage policije i Hrvatske vojske radi pretrage terena i osiguranja požarišta, a na mjesto nesreće izašli su i Istražni sudija Županijskog suda i Županijski državni advokat iz Šibenika, policijska ekipa za uviđaje, te stručnjaci Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a Republike Hrvatske kao i inspektori za požare, Inspektorata unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Privedeno je osam ljudi osumnjičenih za podmetanje požara.

Pojavile su se i kontroverze oko toga, da li su se žrtve mogle izbjeći. Neki su kritikovali odluku vatrogasne službe da pošalje svoje ljude na Kornate samo kako bi gasili zapaljenu nisku travu, ali to je izazvalo i pitanja oko toga kako su mogli poginuti od tako malog požara. Najmlađa žrtve tragedija na Kornatima, sedamnaestogodišnji Marko Stančić, je svom ocu, po dolasku na Veliki Kornat poslao poruku: "Tata, na Kornatima smo, čekamo da nam dostave vodu", što je ostavilo nova pitanja da je helikopter jednostavno ostavio vatrogasce bez dobre opreme. Glavni zapovjednik vatrogasaca Mladen Jurin na to je idući dan dao svoju ostavku[2].

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Koordinate: 43°51′13″N 15°14′44″E / 43.8536085°N 15.2455258°E / 43.8536085; 15.2455258