Korveta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Južnoafrička korveta SAS Mendi

Korveta (francuski corvette) je naziv za mali, pokretljivi i lako naoružani ratni brod, koji se najčešće koriste za neposrednu odbranu obale. Nalazi se u naoružanju većine današnjih ratnih mornarica, iako ponekad nije klasificiran pod tim nazivom.

Naziv mu potječe od istoimene vrste ratnog broda koja se u doba razvila u 17. vijeku te predstavljala jedan od standardnih brodova u Dobu jedrenjaka. Tadašnje korvete su postupno nestale iz naoružanja u 19. vijeku kada su ih zamijenile torpiljarke i monitori.

Moderne korvete su se pojavile tek u Drugom svjetskom ratu kao posebna klasa lakih eskortnih razarača. Danas se po veličini i naoružanju najčešće klasificiraju između fregata i patrolnih brodova.