Kosovorotka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kosovorotka
Kosovorotka

Kosovorotka (ruski: косоворо́тка: doslovno: kosi ovratnik) je tradicionalna ruska košulja, čiji izrez nije po sredini, kao kod običnih košulja, već pomaknut u stranu. Ponegdje nazvana i ruska seljačka košulja ili Tolstojeva košulja (tolstovka).[1] Kosovrotka je bila element tradicionalne ruske muške odjeće. Nosila se kao košulja, ali i kao potkošulja. Kosovorotka se nosila preko hlača, često s nekom vrstom pojasa od tkanine s resama. Čvor ovog pojasa nosio se na lijevoj strani. Jednostavna je za izradu - jer se radi od jednog komada tkanine,[2] tradicionalni je dio nošnje za Ruse, Mordvine, narod Setu, Komije i druge etničke skupine u Rusiji, kao i u nekim regijama Moldavije.[3]

Izgled[uredi | uredi izvor]

Članovi mordvinskog folklornog ansambla "Torama" u Ruskom etnografskom muzeju u St. Petersburgu nose kosovrotke

Kosovrotka je tradicionalna ruska košulja dugih rukava koja seže do sredine bedara. Isprva je imala dužinu do koljena kao tunika, a kasnije se smanjila na dužinu malo ispod struka. Košulja nije zakopčana sve do ruba, ali ima nekoliko dugmadi na ovratniku (otkopčavaju se kada se odjeća navuče preko glave nositelja), iako su oni postavljeni na jednu stranu (regionalni stilovi razlikuju se između lijevog i desnog), umjesto središnje, kako je uobičajeno s tipičnom zapadnom muškom košuljom 20. i 21. vijeka. Bočni prorez trebao je spriječiti ispadanje križnih privjesaka koje su seljaci nosili ispod košulja kada su se saginjali tijekom aktivnog fizičkog rada.[1] Ako se ostavi otkopčan, ovratnik se čini nakošenim, što objašnjava naziv odjevnog predmeta. Ovratnik i rukavi kosovorotke često su bili ukrašeni tradicionalnim vezenim ornamentom.[4] Od kasnog 20. vijeka kosovorotke se često pojavljuju kao suveniri i kao scenska odjeća ruskih ansambala narodne muzike, pjesme i plesa.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi izvor]

Kosovorotku nosi Omar Sharif kao Juri Živago u filmu Davida Leana iz 1965. Doktor Živago.[1]

Vidi takođe[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Guzeva, Alexandra (29. 9. 2020). "Kosovorotka: How this essential Russian shirt came about". Russia Beyond. Pristupljeno 1. 10. 2020.
  2. ^ "Русская народная рубаха своими руками". Мой Карнавал (My Carnival) (jezik: ruski). Feb 7, 2019. Pristupljeno 12. 12. 2021.
  3. ^ "Русская рубаха". ruvera.ru (jezik: ruski). Pristupljeno 26. 7. 2021.
  4. ^ "National Russian Dress: Basic costume garments :: Manners, Customs and Traditions :: Culture & Arts :: Russia-InfoCentre". russia-ic.com. Pristupljeno 10. 9. 2018.