Koteljni (ostrvo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ostrvo Koteljni
Geografija
LokacijaIstočnosibirsko more
ArhipelagNovosibirska ostrva
Ukupno ostrva7
Veća ostrva3
Površina23.165 km2
Najviša tačka361
Administracija
Država
Rusija
Demografija
Stanovništvo2 (2017)
Gustoća naseljenosti0 po km2

Koteljni je ostrvo u podgrupi po imenu Anžuova ostrva u Novosibirskim ostrvima koja se nalaze između Laptevskog i Istočnosibirskog mora u Arktikčkom okeanu. Administrativno i općinski je dio Bulunskog okruga.[1]

Ukupna površina ostrva Koteljni je 23.165 km² i to ga čini jednim od 50 najvećih ostrva na svijetu. Ostrvo Koteljni, Fadejevski i Bungeova Zemlja su obično bila zapisana posebno kao jedno ostrvo na većini karti u 20. stoljeću, iako se ponekad na najnovijim kartama naziv "Koteljni" primjenjuje na cijelo ostrvo.

Niska ravnica koja povezuje oba ostrva je poznata pod imenom Bungeova Zemlja. Ova spojena ostrva su praktično nenaseljen teritorij koji pripada Republiki Saha. Ostrvo je otkrio ruski trgovac i lovac Ivan Lyakhov sa još jednim trgovcem Protod’yankovom 1773. godine.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Zapadni dio ostrva Koteljni je poznat kao "ostrvo Čajnik". To je najveći dio ostrva sa područjem od 11.625 km². Rt Anisij je najsjevernija tačka ostrva. Rt Medvedžijis je najjužnija tačka ostrva. Bungeova Zemlja je velika prazna i gotovo neplodna zona. Nalazi se između ostrva Koteljni i Fadejevski. Pjeskovito je i sa ravnom površinom, te ima površinu od 6200 km². Budući da se uzdiže maksimalno do 8 metara nadmorske visine, Bungeova Zemlja je poplavljena tokom olujnih udara osim vrlo male površine na jugoistoku koja se uzdiže od 11 do 21 metara nadmorske visine.

Poluostrvo Fadejevski je veliko poluostrvo koje prolazi od sjevernog kraja Bungeove Zemlje prema istoku sa prevlakom na sjeveru. Između zapadne obale i susjedne Bungeove Zemlje je duboka uvala na poluostrvu. Za razliku od Koteljnija, Fadejevski ima ravnu površinu, gdje najviša tačka iznosi samo 65 metara. Površina ovog poluostrva je 5.300 km².

Okolna ostrva[uredi | uredi izvor]

U zaljevu na sjevernoj strani Koteljnija se nalazi ostrvo Skrtji. Dugo je 11 kilometara i široko 5.5 kilometara.

U neposrednoj blizini sjeverozapadne obale Bungeove Zemlje nalaze se dva ostrva:

Ostrvo Železnjakov nalazi se desno od sjeverozapadnog rta Bungeove Zemlje, a istočno od njega je ostrvo Matar. Oba ostrva su duga oko 5 kilometara.

Ostrvo Nanosnij je malo ostrvo koje se nalazi sjeverno od sjeverne uvale između ostrva Koteljni i Bungeove Zemlje. U obliku slova C je dug samo 4 kilometra, ali njegov značaj je činjenica da je najsjevernije ostrvo Novosibirskih ostrva.

Ostrvo Figurina se nalazi 30 kilometara istočno od ostrva Nanosnij. Kada ga je 1822. godine otkrio, Pjotr Anžu je tragovao sa "Sanikovom Zemljom". Površina ostrva je bila oko 8 do 9 km². U to vrijeme je imala morske litice do 20 metara. Iako je označena na kartama objavljenim 1926., 1941. i 1945. godine, sovjetska hidrografska ekspedicija početkom 1940-ih otkrila da ostrvo Figurina više ne postoji.

Klima[uredi | uredi izvor]

Ima oštru arktičku klimu sa temperaturama koje idu iznad nule samo u kratkim ljetnim mjesecima. Najviša izmjerena temperatura na ostrvu je bila 25.1 °C, a najniža temperatura je bila −49.9 °C. Najviše kiše padne u mjesecu julu 26 mm, a najmanje u februaru 5 mm.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Great Soviet Encyclopedia" (jezik: engleski). 22. 12. 2018. Pristupljeno 3. 2. 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. ^ "Климат Острова Котельный - Погода и климат". www.pogodaiklimat.ru. Pristupljeno 2. 3. 2019.