Kozara (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kozara
Režiser Veljko Bulajić
Scenarist(i)
Uloge
Muzika Vladimir Kraus-Rajterić
Žanr Ratni film
Kinematografija Aleksandar Sekulović Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija Bosna Film
Premijera 1962.
Trajanje 124 minuta
Zemlja FNRJ
Jezik Srpskohrvatski

Kozara je prvi partizanski film Veljka Bulajića i prvi "čisti" izdanak podžanra spektakularne partizanske epopeje u jugoslavenskoj kinematografiji. Bulajić je primijenio svoju dobro znanu formulu naroda kao kolektivnog lika predstavljenog nizom izražajnih individualnih karaktera, a poseban sastojak filma je niz emocionalno intenzivnih situacija koje će autori budućih partizanskih spektakala slijediti i postaviti kao normu (pod)žanra. Kozara je nagrađena Zlatnom medaljom na festivalu u Moskvi (1963) i nagradom kritike u New Delhiju, te je imala vrlo solidan međunarodni odjek; na Pulskom festivalu nagrađena je Velikom zlatnom arenom za najbolji film te novčanim nagradama za režiju i scenarij, a dobitnik je i nagrade publike Jelen sedmičnika VUS.

Radnja filma zasniva se na historijskom događaju, Bici na Kozari.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]