Kralj Zhao od Zhoua

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kralj Zhao od Zhou (ch 周昭王 zhōu zhāo wáng) ili Kralj Chao od Choua bio je četvrti vladar kineske dinastije Zhou.

Zhaoova vladavina se zbila u vrijeme kada se teritorija dinastije Zhoua proširila preko Zhouyuana ili središnjih ravnica Kine, a dinastija počela obraćati pažnju na Južnu Kinu. Zhao je ubijen, a njegova vojska uništena na pohodu južno od rijeke Han, čime je ustanovljena granica do koje je dopirala neposredna kontrola Južne Kine u doba Zapadne dinastije Zhou.

Prema tradicionalnim, moralističkim kazivanjima o njegovom životu, Zhao je volio životne užitke i zanemarivao politiku. Zbog toga je dinastija Zhou počela slabiti pod njegovom nesposobnom vladavinom. Kralj Zhao je posebno volio rijetke biljke i životinje, te odlučio otići na putovanje u državu Chu nakon što je emisar tvrdio da je u Chu uhvaćena rijetka ptica.

Nakon prijelaza rijeke Han, Zhao je shvatio da je to trik. Nakon nekoliko neodlučnih bitaka sa snagama države Chu, počeo se povlačiti, a pritome je pljačkano i pustošeno područje kojim se povlačila njegova vojska. Dok je prelazio rijeku Han, čamac mu se probušio, a kralj Zhao utopio, što je označilo kraj njegove vladavine.

Lične informacije[uredi | uredi izvor]

Porodično ime Ji (姬 jī) na kineskom
Osobno ime Xia (瑕 xía) na kineskom
Ime ere none
Otac Kralj Kang od Zhoua
Majka nepoznata
Supruga nepoznata
Djeca Kralj Mu od Zhoua
približna dužina vladavine 996-977. p. n. e.
Grob nepoznat
Hramsko ime nepoznato
Kurtoazno ime nepoznato
Posthumno ime Zhao 昭 (pinyin zhāo), doslovno: "sjajni"
Kralj Zhao od Zhoua
Prethodno
Kang
Kralj Kine
996. p. n. e. – 977. p. n. e.
Poslije 
Mu