Kraljevina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pojam kraljevina ili kraljevstvo označava državu sa monarhističkim uređenjem, u kojem vlada monarh kao kralj odnosno kraljica.

Usko vezan za pojam države je i pojam u kršćanskoj teologiji Kraljevstvo Božije. Na osnovu biblijskih knjiga može se pratiti i proučavati razvoj državnih kraljevstva u antici, međutim u teologiji ovaj pojam često ima preneseno značenje.

Kao i danas, i kraljevstva u Starom vijeku su imala razne kraljevske simbole. Općenito posmatrajući, postojalo je jedan ili više glavnih gradova, odnosno kraljevih rezidencija, kraljevskih palača i stajaća vojska.

Riječ kraljevina ne navodi na tačan zaključak o strukturi vlasti u državi, oblasti koje ona obuhvata ili načinu i obimu vlasti nekog monarha. Ranije, kraljevstva su bila različitih veličina i uticaja, počevši od snažnih svjetskih sila: Egipat, Asirija, Babilon, Perzija, Grčka i Rim, pa do malih gradova-kraljevstva poput onog u Kanaanu u vrijeme osvajanja zemalja od strane Izraelićana. Osim toga, struktura vlasti se značajno razlikovala od jednog do drugog kraljevstva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]