Kraljevska kapela "Sveti Petar u lancima"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
ToL PeteradVincula01.JPG

Kraljevska kapela St Peter ad Vincula (bosanski: Sveti Petar u lancima) je crkva u sklopu tvrđave Tower of London.

Kapela je izgrađena 1520. godine za vrijeme kralja Henrika VIII, ali kapela na njenom mjestu je mogla postojati još od vremena prije normanskog osvajanja Engleske.

Kapelino ime se odnosi na zatvoreništvo Svetog Petra, te je kapela posvećena osobama zatvorenim i pogubljenim u tvrđavi Tower of London. Među najslavnijim osobama sahranjenim u kapeli St Peter ad Vincula su dvije engleske kraljice, rodice Anne Boleyn i Katherine Howard, obje supruge kralja Henrika VIII koje je on naredio pogubiti. U kapeli je sahranjena i ledi Jane Grey, za koju neki smatraju da je naslijedila Edvarda VI i vladala kao engleska monarhinja devet dana prije nego ju je svrgnula i pogubila Marija I Krvava. U kapeli su sahranjena i dva sveca rimokatoličke Crkve: Thomas More i John Fisher, koji su pogubljeni jer nisu željeli priznati Henrika VIII za vrhovnog poglavara Crkve Engleske.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]