Krav Maga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Imi Lichtenfeld

Krav Maga (Hebrejski: קְרַב מַגָּע) je izraelska borilačka vještina koja spaja elemente i tehnike aikida, džuda, boksa, kickboksa i hrvanja, te pojedinca poučava samoodbrani. Ime bi u doslovnom prevodu značilo "borba izbliza" ili "dodirna borba". Danas Krav Magu koriste mnoge vojske, specijalne jedinice, policije i sigurnosne organizacije širom svijeta, kao što su Mossad, Shin Bet, FBI, CIA itd.

Historija[uredi | uredi izvor]

Krav Maga obuka kod američkih marinaca.
Krav Maga obuka kod izraelskih padobranaca, 1955. godine.

Krav Magu je osmislio i usavršio mađarsko-izraelski hrvač i ekspert za borilačke vještine Imi Lichtenfeld. On je objedinio svoje znanje u borilačkim sportovima i uličnim borbama i tako stvorio borilačku vještinu Krav Maga. U kasnim 1940tim Imi Lichtenfeld se preselio u Izrael gdje je obučavao Izraelske odbrambene snage (IDF).

Osnovni principi[uredi | uredi izvor]

Krav Maga poučava pojedinca da ako je moguće, izbjegne konfrontaciju i borbu i da samo onesposobi napadača. Koristi se samo u samoodbrani i primarne mete napada su najizloženiji dijelovi napadačevog tijela, a to su oči, grlo, nos, rebra, stomak, koljena i sl. Pored toga, Krav Maga podučava pojedinca da identificira i neutralizira neku potencijalnu prijetnju prije nego što se napad desi, kako bi unaprijed spriječio isti.

Krav Maga za civile[uredi | uredi izvor]

Poslije penzionisanja, Lichtenfeld je odlučio da osnuje Krav Maga kurs za civile. Prvi kurs je održan u Wingate Institutu u Netanyu 1971. godine. Kada se ova vještina proširila izvan Izraela, osnovana je Međunarodna Krav Maga federacija (en. International Krav Maga Federation/IKMF), čiji je član i Bosna i Hercegovina.

Krav Maga u Bosni i Hecergovini[uredi | uredi izvor]

Prvi Krav Maga klub u BiH je osnovan 2006. godine u Sarajevu. Danas postoje Krav Maga klubovi u većini bh. gradova.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]