Križaljka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Švedska križaljka

Križaljka ili ispunjaljka je jedna od najraširenijih igara na svijetu. Prva križaljka pojavila se u Engleskoj tokom 20. vijeka. Bila je općenita, podijeljena poljima i grupama riječi koje su se međusobno križale okomito i vodoravno. Križaljke su se štampale u dječjim knjigama i različitim periodičnim izdanjima. Prvo znano izdanje današnje križaljke kreirao je novinar Arthur Wynne iz Liverpoola, stekavši naslov prvog kreatora popularne svjetske igre. Prva križaljka pojavila se 21. decembra 1913. godine u nedjeljnom izdanju New York Worlda. Wynnova križaljka razlikuje se od današnjih križaljki, jer one u ovom obliku nemaju crna polja. Tokom ranih dvadesetih godina 20. vijeka drugi izdavači novina počeli su u svojim izdanjima štampati križaljke. U ovom razdoblju križaljka je poprimila svoj karakterističan oblik. Deset godina kasnije iz SAD-a prešla je Atlantik i osvojila Evropu.

Prvo pojavljivanje križaljke u britanskim izdanjima bilo je u Pearson's Magazine u februaru 1922, a prva Timesova križaljka štampana je 1. februara 1930. Britanski sastavljači ubrzo su razvili nove uzorke, koji su bili bitno različiti od američkih. Jedan od njih je i kriptogramna križaljka, koja je postala vrlo popularna. Pravila sastavljanja i rješavanja za kriptogramku dali su A. F. Ritchie i D. S. Macnutt.

Sastavljači križaljki mogu "vidjeti" složene riječi u zadanom liku križaljke i na taj način stvoriti stotine jedinstvenih umotvorina.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]