Križaljka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Švedska križaljka

Križaljka ili ispunjaljka je jedna od najraširenijih igara na svijetu. Prva križaljka pojavila se u Engleskoj tokom 20. vijeka. Bila je općenita, podijeljena poljima i grupama riječi koje su se međusobno križale okomito i vodoravno. Križaljke su se štampale u dječjim knjigama i različitim periodičnim izdanjima. Prvo znano izdanje današnje križaljke kreirao je novinar Arthur Wynne iz Liverpoola, stekavši naslov prvog kreatora popularne svjetske igre. Prva križaljka pojavila se 21. decembra 1913. godine u nedjeljnom izdanju New York Worlda. Wynnova križaljka razlikuje se od današnjih križaljki, jer one u ovom obliku nemaju crna polja. Tokom ranih dvadesetih godina 20. vijeka drugi izdavači novina počeli su u svojim izdanjima štampati križaljke. U ovom razdoblju križaljka je poprimila svoj karakterističan oblik. Deset godina kasnije iz SAD-a prešla je Atlantik i osvojila Evropu.

Prvo pojavljivanje križaljke u britanskim izdanjima bilo je u Pearson's Magazine u februaru 1922, a prva Timesova križaljka štampana je 1. februara 1930. Britanski sastavljači ubrzo su razvili nove uzorke, koji su bili bitno različiti od američkih. Jedan od njih je i kriptogramna križaljka, koja je postala vrlo popularna. Pravila sastavljanja i rješavanja za kriptogramku dali su A. F. Ritchie i D. S. Macnutt.

Sastavljači križaljki mogu "vidjeti" složene riječi u zadanom liku križaljke i na taj način stvoriti stotine jedinstvenih umotvorina.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]