Kriptozoologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kriptozoologija je pseudonauka koja se bavi traganjem za dosada neotkrivenim životinjskim vrstama, obično onima koje spadaju u domen legendi ili onima za koje se smatralo da su izumrle (Jeti, Nessie i sl.).

Kriptozoolozi se oslanjaju na povremene izvještaje očevidaca o čudnim bićima koja se razlikuju od poznatih i klasifikovanih životinja. Za ta bića koristi se izraz "Kriptidi", riječ koju je u upotrebu uveo John Wall 1983.

Riječ kriptozoologija je složenica od tri riječi kriptos - skriven, zoos - životinjski, i logos - nauka (sve tri su grčke riječi).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


P biology.svg Nedovršeni članak Kriptozoologija koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.