Kristalna palača (Ljubljana)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kristalna palača
Kristalna palača
Osnovni podaci
MjestoŠmartinska cesta 152 Ljubljana, Slovenija
Otvorenjemaj 2011.
ArhitektaBrane Smole, Denis Simčić
Korisnik/Korisnici
VlasnikSkai center (BTC d.d. 60%, Nuba d.o.o. 40%)
Tehnički podaci
Visina89 m
Spratovi20
Površina46,000 m2

Kristalna palača je neboder u Ljubljani, Slovenija.[1] To je najviši neboder u Sloveniji sa 89 metara. U zgradi se nalazi wellness centar, poslovne kancelarije i kongresna sala.

Konstrukcija[uredi | uredi izvor]

Izgradnja je počela sa polaganjem kamena-temeljca 15. maja 2009. godine.[2] Zgrada ima prepoznatljiv oblik, sa pratećim stubovima koji izlaze do drugog sprata, nakon čega se postepeno naginje ka vrhu. Prvi dio se pokazao kao najizazovniji tokom izgradnje: trebalo je gotovo godinu dana da se to završi, nakon čega se zgrada povećavala za jedan sprat svakih 8 dana i dostigla konačnu visinu septembra 2010. godine.

Planove su napravili slovenski arhitekti Brane Smole i Denis Simčič. Investicija od 54 miliona eura pokrivena je od strane kompanija BTC d.d. i Nuba d.o.o, a upravlja ih preduzeće Skai centar koje su ove dvije kompanije osnovale dvije matične kompanije. Prvobitno, zgrada je planirana da bude visoka preko 100 metara. Vlasnici i dalje namjeravaju da izgrade heliodrom na krovu koji nije bio dio gotovog objekta zbog teškoća sa slovenskim propisima o aviosaobraćaju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "O Kristalni palači". www.kristalna-palaca.com. Arhivirano s originala, 20. 11. 2017. Pristupljeno 21. 9. 2017.
  2. ^ "FOTO: Temeljni kamen za Kristalno palačo". www.delo.si. Pristupljeno 21. 9. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]