Krivična prijava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Službenom krivičnom prijavom je prijava koja potječe od državnog organa koji je do saznanja o krivičnom djelu došao u vršenju službene dužnosti iz područja djelatnosti svojih ovlaštenja.

Iz date definicije krivične prijave proizlazi:

a. da je krivična prijava izvor (često prvi) o mogućnosti postojanja krivičnog djela koji se goni po službenoj dužnosti i eventualno mogućem počinitelju i saučesnicima te raspoloživim dokazima koji potkrepljuju određenu sumnju (u različiom pojapazonu vjerovatnosti, odnosno mogućnosti). Krivična prijava tako, po prirodi stvari, mora biti odrazom kriminalnog događaja koji se prijavljuje;

b. da je krivična prijava neformalni krivičnoprocesni akt u svakom krivično-pravnom slučaju, na osnovu kojeg se poduzimaju, određene mjere i radnje formalnog i neformalnog karaktera nadležnih državnih organa;

c. da je krivična prijava osnova ili povod za pokretanje krivičnog postupka;

d. da je krivična prijava svaka obavjest data u usmenom ili pismenom obliku ili obliku tehničkih snimki (magnetogrami, video zapisi, filmske snimke).