Kotar Kronoberg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kronobergs län)
Kotar Kronoberg
Kronobergs län (sv)
kotar
Grb
Država  Švedska
Historijska pokrajina Småland
Glavni grad Växjö
Površina 8 458 km2
Stanovništvo 179 500
Gustoća 21 /km2 
Osnovan 1674.
Vlada  
 - Načelnik Lars-Åke Lagrell
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme

Kotar Kronoberg (švedski: Kronobergs län, fon. Krunuberjs len) je kotar na jugu Švedske. Glavni grad kotara je Växjö.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kotar Kronoberg pokriva jugozapadni dio pokrajine Småland. Kotar graniči sa kotarima Blekinge i Skåne na jugu, Halland na zapadu, Kalmar na istoku i Jönköping na sjeveru.

Najveći gradovi[uredi | uredi izvor]

Općine[uredi | uredi izvor]

Općine kotara Kronoberg.

(Broj stanovnika po popisu od 31. marta 2006)

Historija[uredi | uredi izvor]

Ruine dvorca Kronoberg.

Kotar je osnovan 1674. Ime je dobio po ruinama srednjovjekovnog dvorca Kronoberg kod Växjöa, na malom ostrvu u jezeru Helgasjön.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Kotar Kronoberg je jedan od četiri kotara s najmanjom stopom naseljenosti. U kotaru živi 179.500 stanovnika na površini od 8.458 km2, te gustoća naseljenosti iznosi 21 stanovnik na km2.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Najrazvijeniji grad kotara Kronoberg je Växjö. Ostali dijelovi kotara su već slabije razvijeni, kao posljedica visoke stope nezaposlenosti i smanjenja broja stanovnika. Šumska industrija je oduvijek bila jedna od najvažnijih privrednih grana kotara, što i nije čudno, jer 72% površine kotara je pokriveno šumama, dok preostalih 28% čine jezera (25%) i naselja (3%). Međutim, početkom januara 2005. šumsku industriju je teško pogodio orkan Gudrun. Noći između 7. i 8. januara orkan je porušio i oštetio 160.000 hektara šume, što je otprilike 300.000 nogometnih stadiona.

Saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Kronoberg je važan tranzitni kotar, jer se u kotaru ukrštaju autoput E4 i magistralni putevi R23 i R25. Kroz kotar prolaze i dvije važne željezničke pruge: Malmö - Katrineholm i Göteborg - Kalmar/Karlskrona.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]