Krunski posjed

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Krunski posjedi (en: Crown dependency) su teritorije u posjedu Britanske krune, za razliku od prekomorskih teritorija ili kolonija Ujedinjenog Kraljevstva. Sastoje se od Kanalskih ostrva (Jersey i Guernsey) i Ostrva Man u Irskom moru.

Nijedno ostrvo nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, imaju nezavisnu vlast i nisu dio Evropske unije. Sva tri krunska posjeda su članovi Britansko-Irskog vijeća. Od 2005. godine, svaki krunski posjed ima glavnog ministra kao premijera.

Odnos sa krunom[uredi | uredi izvor]

U svakoj krunskoj vladavini, Britanski monarh je predstavljen od strane guvernera (Lieutenant Governor), ali je ta titula više ceremonijalna. 2005. godine, odlučeno je da na Ostrvu Man umjesto guvernera (Lieutenant Governor) bude krunski izaslanik (Crown Commissioner).

Odnos sa Ujedinjenim Kraljevstvom[uredi | uredi izvor]

Britanska Vlada je odgovorna samo za odbranu i zastupanje inostranih poslova, iako svako ostrvo ima samostalnu carinu i zakone o emigraciji.

Odnos sa Evropskom unijom[uredi | uredi izvor]

Iako nisu dio Evropske unije, odlučivši tako na referendumu kada je Ujedinjeno Kraljevstvo postala članica, krunske vladavine imaju komplikovan odnos sa unijom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]