Ksenija Pajčin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ksenija Pajčin
Izvorno imeXenia • Ksenia
Rođenje (1977-12-03) 3. decembar 1977.
Beograd, Jugoslavija
Smrt16. mart 2010(2010-03-16) (32 godine)
Voždovac, Beograd, Srbija
ŽanroviPop
ZanimanjePevačica, manekenka, plesačica
Karijera1994—2010
IzdavačiCity Records

Ksenija Pajčin (3. decembar 1977 – 16. mart 2010) bila je srpska pjevačica, plesačica i manekenka popularna u Srbiji i drugim bivšim jugoslovenskim republikama. Ponekad nazivana Xenia ili Ksenia, bila je poznata po svojoj ponekad privlačnoj slici na sceni.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rani život[uredi | uredi izvor]

Pajčin je rođena u Beogradu od majke Ljubice i oca Miloša. Njena porodica potiče iz bosanskog sela Gubin kod Livna. Bila je rodica kontroverznog nacionalističkog pjevača bosanskih Srba Baje Malog Knindže. Knindža je devet mjeseci nakon njene smrti objavio pjesmu "Spavaj, kraljice" u njenu uspomenu.

Muzička karijera[uredi | uredi izvor]

Pajčin je karijeru započela kao go-go plesačica u diskotekama. Pojavila se kao prateća igračica u spotu za pjesmu Dragane Mirković Opojni su zumbuli 1994. godine. Za to vrijeme radila je kao asistent muzičkom mogulu Minimaksu, koji je bio menadžer uspješnih zvijezda kao što su Silvana Armenulić i Lepa Brena. Ponuđena joj je prilika da se pridruži pop duetu, Duck, kao ženski vokal. Marija Mihajlović je zapravo pjevala za njihov debi album, dok je Pajčin sinhronizovao samo usne.

Kao plesačica postala je poznata u Grčkoj, gde je nastupala u brojnim noćnim klubovima. Pajčin je kasnije nastavila solo muzičku karijeru, a iako njen vokal nije bio impresivan, pažnju je privukla plesom i odjevnim kombinacijama. Imala je plesni studio u Beogradu i radila kao model. Često se pojavljivala u tabloidima i bila je poznata po svojim izjavama. Otvoreno je razgovarala o svom seksualnom životu i plastičnim operacijama.

Jedno od njenih posljednjih muzičkih izdanja bio je duet sa prijateljem Danijelom Alibabićem. Pjesma pod nazivom "Supica" objavljena je u julu 2009. godine. Spot je snimljen nekoliko mjeseci kasnije, a objavljen je 9. januara 2010. godine, dva mjeseca prije Pajčinove smrti. Alibabić je kasnije napisao pjesmu "Pjesma za Kseniju" i objavio je 2011. kao posvetu.

Smrt i posledice[uredi | uredi izvor]

Ksenija i njen dvogodišnji sin Filip Kapisoda teško su povrijeđeni i skoro su poginuli u saobraćajnoj nesreći 28. januara 2010. godine, samo 47 dana prije nego što su umrli. Dana 16. marta 2010. godine u njenom stanu u beogradskom naselju Voždovac pronađena su tijela 32-godišnje pjevačice i njenog dečka. Obojica su imali prostrelne rane na glavi. Policija je sumnjala na ubistvo ili samoubistvo, a Kapisoda je pucao. Policija je pozvana u kuću nekoliko noći ranije jer su par prijavile komšije jer je Kapisoda provalio u Pajčin stan i oborio vrata.

Prvi izvještaji istrage navode da je mrtva tijela otkrila pjevačičina majka, a da je pištolj korišten u ubistvu pronađen pored Kapisodinog tijela. Smatra se da je motiv za ubistvo-samoubistvo bila ljubomora. Bojana Ranković, glavni istražitelj za ubistvo Pajčina, rekla je da je putem sms poruke upozorena da će je Kapisoda ubiti. Osim toga, pištolj koji je koristio Kapisoda nije bio njegov, što je navelo istražitelje da vjeruju da je neko drugi možda bio umiješan.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

  • Too Hot To Handle (1997)
  • Extreme (2001)
  • Sigurna (2004)

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

  • Best Of Xenia (2006)

Nealbumski singlovi[uredi | uredi izvor]

  1. Divan Dan (1998)
  2. Plačem danima (2002)
  3. Dečko mi je umoran (2006)
  4. Nino (2006)
  5. Why did you tell me that you love me feat. Shella da Blasian (2006)
  6. Seks bombastik feat. Todor (2007)
  7. Veštica (2007)
  8. Pizza (2008)
  9. Hajde Sestro feat. Indira Radić (2008)
  10. Farsa (2009)
  11. Brka (2009)
  12. Supica feat. Danijel Alibabić (2009)
  13. Požuri feat. MC Stojan (2009)