Kuća Mare Popović u Gračanici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kuća Mare Popović nalazi se u centru Gračanice, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine[1].

Historija[uredi | uredi izvor]

U 19. i početkom 20. vijeka u Gračanici je bila najzastupljenija centralnobosanska kuća čardaklija, spratnica. Ovaj tip kuće je najsličniji onim što ih je Jovan Cvijić nazvao tursko-istočnjačkim, konstatujući da one naročito preovladavaju u Bosni i Hercegovini.

Stara kuća Mare Popović sagrađena je 1840. godine.[2] Kasnije kuća promijenila je nekoliko vlasnika i na kraju je prešla u općinsko vlasništvo. Nakon restauracije 1989. godine pretvorena je u etnološki muzej. U toku rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. godine došlo je do oštećenja. Sredstavima koja su obezbijedili Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Općina Gračanica, kuća obnovljena je 2013, i data na upotrebu Udruženju „Gračaničko keranje“. Udruženje je poznato po keranom cvijetu sjećanja, koji se izrađuje u spomen na žrtve srebreničkog genocida. Ovaj simbol ubuduće raditi će se u prostorijama ove kuće. Cvijet se nalazi na reverima mnogih poznatih ličnosti i političara Bosne i Hercegovine i svijeta.

Opis[uredi | uredi izvor]

Stara kuća Mare Popović pripada tipu gračaničke dimalučare-čardaklije, dimenzija 5,8 x 9,75 m. Ima podrum, prizemlje i sprat. Podrum se nalazi ispod dijela prizemlja, a preostali dio prizemlja je položen na postament izgrađen od lomljenog i grubo obrađenog kamena visine u prosjeku 70 cm. Izrađena je u drvenoj skeletnoj konstrukciji, tzv. bondruk konstrukciji. Nosiva konstrukcija zidova je izrađena od drvenih greda i stubova sa ispunom od čerpića u prizemlju, dok je sprat urađen od pruća ispunjenim blatom. Sprat je u odnosu na prizemlje objekta prepušten za 30 cm na sve četiri strane.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Kuća Mare Popović u Gračanici". Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2017.
  2. ^ Stara kuća Mare Popović

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]