Idi na sadržaj

Kuća cvijeća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kuća cvijeća
Kuća cvijeća, ulaz

Kuća cvijeća (srpski: Кућа цвећа; makedonski: Куќа на цвеќето; slovenski: Hiša cvetja) mauzolej je u Beogradu u općini Savski venac na Dedinju, u kojem je sahranjen Josip Broz Tito nakon smrti 4. maja 1980.

Zgradu su čuvale posebne gardijske jedinice. Otvorena je za posjetioce 1982. godine.

Mauzolej je deset godina bio potpuno zatvoren za posjete, a sada je omogućena posjet turista.

Historija[uredi | uredi izvor]

"Kuća cvijeća" izgrađena je 1975. godine, na temelju projekta arhitekte Stjepana Kralja. Izgrađena je kao zimski vrt s površinama za rad i odmor Josipa Broza površine 902 m2 u blizini rezidencije u kojoj je živio. Sastoji se od tri dijela: središnjeg - cvjetnjaka i dva paralelna široka hodnika sa strane. Na suprotnoj strani ulaza je nenatkrivena terasa sa pogledom na Beograd. U središnjem dijelu, slijedeći njegovu ličnu želju, Tito je sahranjen u maju 1980. godine. Njegova treća supruga Jovanka Broz sahranjena je pored njega 2013. godine.

Stalne izložbe u "Kući cvijeća" sastoje se od lokalnih, republičkih i saveznih Štafeta mladosti iz perioda nakon 1957. godine, od kada se 25. maj slavio kao Dan mladosti. Osim toga, u muzeju su izložene pisane poruke koje je Tito primao sa štafetama, fotografije ljudi koji nose i razmjenjuju palice, karte i programi skupova, te drugi srodni materijal.[1] Gotovo deceniju nakon raspada Jugoslavije cijeli kompleks (grobnica i spomen-muzej) bio je zatvoren za javnost, a vojna straža trajno uklonjena. Međutim, danas je ovaj spomen kompleks ponovno otvoren za turiste i ljude koji žele odati počast Josipu Brozu Titu. Mnogi gosti, iz cijele bivše Jugoslavije, posjećuju ovo mjesto, posebno 25. maja (Titov zvanični datum rođenja) - nekadašnjeg Dana mladosti u doba socijalizma. "Kuću cvijeća" je od 1982. godine posjetilo više od 17.000.000 ljudi.[2][3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kuća cveća Arhivirano 2. 5. 2012. na Wayback Machine, at Noć Muzeja.
  2. ^ Titovi poklonici opsedaju Kuću cveća
  3. ^ "Kuću cveća 2004. posetilo 11.000 ljudi". Arhivirano s originala, 7. 3. 2016. Pristupljeno 2. 9. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]