Kuća kvaliteta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
QFD kuća kvaliteta proizvodni razvoj procesa preduzeća

Kuća kvaliteta je dijagram, koji liči na kuću,[1] a koristi se za definiranje veze između zahtjeva kupaca i mogućnosti proizvoda/firme.[2] Dio je kvaliteta funkcijskog raspoređivanja (QFD) i koristi matricu planiranja da poveže šta kupac/korisnik hoće i kako će firma (koja proizvodi proizvode) ispuniti te potrebe. Ona liči na kuću sa "korelacijskom matricom" kao krovom, željama kupaca nasuprot proizvodnih mogućnosti kao glavnog dijela, ocjenjivanja konkurenta kao verande itd. Bazira se na "vjeri da proizvod treba biti dizajniran da reflektira korisničke želje i ukuse".[3] Također se navodi da povećava međufunkcionalnu integraciju unutar organizacija koje je koriste, posebno između marketinga, inženjerstva i proizvodnje.

Osnovna struktura je tabela sa "Šta" kao naslovom na lijevoj strani i "Kako" po vrhu. Krov je dijagonalna matrica od "Kako vs. Kako" i tijelo kuće je matrica od "Šta vs. Kako". Obje ove matrice se popunjavaju sa pokazateljima da li je veza posebnog dijela jako pozitivna, jako negativna, ili negdje između. Dodatni aneksi na desnoj strani i dnu drže "Zašto" (istraživanje tržišta, itd.) kao i "Koliko (košta)". Rangiranja bazirana na "Zašto" i korelacije se mogu koristiti za proračun prioriteta za "Kako".

Analiza kućom kvaliteta može također biti kaskadna, pri čemu "Kako" jednog nivoa koji postaje "Šta" nižeg nivoa; kako proces dalje napreduje odluke postaju sve bliže inženjerskim/proizvodnom detaljima.

Flash uputstvo koje postoji pokazuje kako izgraditi proces tradicionalne QFD "Kuće kvaliteta" (HOQ).[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ House of Quality Matrix
  2. ^ John R. Hauser (1993) How Puritan-Bennet used the house of quality.
  3. ^ John R. Hauser & Don Clausing (1988) The house of quality.
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 9. 12. 2016. Pristupljeno 1. 2. 2016.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]