Kuna (valuta)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Kuna pogledajte Kuna (čvor).

Kuna je ime za novac u Hrvatskoj.

Kuna je uvedena u opticaj u Hrvatskoj 30. maja 1994. godine i to po tečaju od 1.000 hrvatskih dinara za jednu kunu.

Historijski gledano kuna je već bila u opticaju od 1941. do 1945. u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. No tada je manja jedinica bila banica, 1 kuna = 100 banica. Novac je štampan u njemačkoj štampariji u Berlinu, dok su novčići ubrzo nestali iz opticaja zbog relativno visoke inflacije.

Oznaka za kunu je kn, a međunarodna oznaka je HRK. Manja jedinica je lipa 1 HRK=100 lipa.

Ovo su njene novčanice: pet kuna, deset kuna, dvadeset kuna, pedeset kuna, sto kuna, dvjesta kuna, petsto kuna, hiljadu kuna. Na novčanici se nalazi poznate osobe iz hrvatske historije, himna hrvatske države, a kune štampa Giesecke & Devrient.

Kovanice u Hrvatskoj su 1 lipa, 2, 5, 10, 20, 50 lipa, 1 kuna, 2, 5 i 25 kuna. Na poleđini su motivi iz prirode (biljke i životinje) i to tako, da svake parne godine nazivi su na latinskom jeziku, a neparne godine na hrvatskom jeziku.(npr. na poleđini 2 kune je 1995 natpis tunj, 1996 Thynnus thunnus.) Posebna znamenitost su novčići od 25 kn koji su vrlo traženi u numizmatičkim krugovima.

Pored toga postoje i prigodna izdanja novčića, kao npr. Fiat panis, Nogometno prvenstvo Evrope itd. u apoenima 50 lipa, 5kn itd.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Euro symbol black.svg Nedovršeni članak Kuna (valuta) koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: