Kup Federacije Bosne i Hercegovine u nogometu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kup Federacije Bosne i Hercegovine je kup takmičenje koje se održava na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u organizaciji Nogometnog saveza Federacije BiH.

Kup FBiH nije takmičenje klasičnog tipa iz jednog jednostavnog razloga - nema konačnog pobjednika. Naime, ono služi samo kao pretkolo za Kup Bosne i Hercegovine jer pobjednici utakmica jednog kola stiču pravo nastupa u šesnaestini finala najmasovnijeg fudbalskog takmičenja u zemlji

Format takmičenja[uredi | uredi izvor]

Kupu FBiH prethode kantonalna kup takmičenja gdje klubovi koji nastupaju u rangovima ispod Premijer lige nastoje ostvariti plasman u završno takmičenje. Neki od kantona imaju jednog, a neki i više predstavnika u završnici, ovisno od toga koliko kantonalni savez ima registrovanih klubova, ali i o kvaliteti klubova. Nezavisno od kupa FBiH, mnogi kantoni imaju i finalnu utakmicu u kojoj se dobije osvajač kantonalnog kupa.