Kurdistanska radnička partija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Flag of Kurdistan Workers' Party.svg

PKK, Kurdistanske radničke partije (kurdski: Partiya Karkerên Kurdistanê, PKK) je militantni ljevičarska organizacija sa sjedištem u Turskoj i iračkom Kurdistanu. Ime PKK obično uključuje i njenih oružanih krilo: kurdske narodne Defence Force (Hezen Parastina gel, HPG), ranije pod nazivom Kurdistana Narodne Oslobodilačke vojske (ARGK) Od 1984. godine PKK je vodila oružanu borbu protiv turske države. za kulturna i politička prava i samoodređenje za Kurde u Turskoj, koji čine između 18% i 25% stanovništva i su izloženi represiji decenijama, grupa je osnovana 1978. godine u selu Fis (u blizini Lice) grupa kurdskih studenata na čelu sa Abdullaha Ocalana.

PKK je ideologija je prvobitno spoj revolucionarnog socijalizma i kurdski nacionalizam, tražeći osnivanje nezavisne, marksističko-lenjinističke države u regija, koja je trebalo da bude poznat kao Kurdistan.