Idi na sadržaj

Kvantna hemija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kvantna hemija, također nazvana molekularna kvantna mehanika, je grana fizičke hemije koja se fokusira na primjenu kvantne mehanike na hemijske sisteme, posebno na kvantno-mehaničko izračunavanje elektronskih doprinosa fizičkim i hemijskim svojstvima molekula, materijala i rastvora na atomskom nivou. Ovi proračuni [1] uključuju sistematski primijenjene aproksimacije namijenjene da proračune učine računski izvodljivim, a da pritom zahvate što više informacija o važnim doprinosima izračunatim valnim funkcijama, kao i vidljivim svojstvima kao što su strukture, spektri i termodinamička svojstva. Kvantna hemija se takođe bavi proračunom kvantnih efekata na molekularnu dinamiku i hemijsku kinetiku.

Hemičari se u velikoj mjeri oslanjaju na spektroskopiju putem koje se mogu dobiti informacije o kvantizaciji energije na molekularnoj skali. Uobičajene metode su infracrvena (IR) spektroskopija, spektroskopija nuklearne magnetne rezonance (NMR) i mikroskopija skenirajuće sonde . Kvantna hemija se može primijeniti na predviđanje i verifikaciju spektroskopskih podataka kao i drugih eksperimentalnih podataka.

Molekularna orbitala butadiena protiv vezivanja

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "What Is Quantum Chemistry? — PennyLane". pennylane.aiundefined (jezik: engleski). Pristupljeno 4. 6. 2023.[mrtav link]