LIFO

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Merge-sub-arrows 2.svg Ovaj članak ima dvojnika. Članak "Stek" se također bavi ovom temom.
Potrebno je objediniti tekstove u jedan kvalitetan članak. Ako smatrate da ste sposobni uraditi taj posao, napravite adekvatne izmjene.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

LIFO (engl. LIFO - last in, first out)  je kolekcija koja se temelji na politici "zadnji koji ulazi - prvi izlazi".

Stek se zbog ove osobine često upoređuje s hrpom tanjira. Prvi tanjir kojeg smo stavili na hrpu, nalazi se na dnu, a onaj koji posljednji stavimo nalazit će se na vrhu. Ako uklanjamo tanjire s vrha sve dok ne dođemo do dna hrpe, prvo ćemo uzeti onaj koji smo posljednji stavili, a na kraju onaj koji smo prvi stavili.
LIFO metoda je metoda koja steku dozvoljava upis i čitanje/brisanje samo sa svog "vrha", dok se ostataku eventualnih ranije upisanih elemenata može pristupiti isključivo nakon uklanjanja elemenata kasnije upisanih. Da bi se pristupilo k-tom elementu steka od n elemenata, potrebno je prvo sa steka ukloniti n-k elemenata upisanih nakon k-tog, i to po redu elemente broj: n, n-1, n-2, ... k+2, k-1. Drugim riječima, ranije upisanim elementima pristupa se tek nakon uklanjanja onih kasnije upisanih. Podaci se, dakle, sa steka čitaju u obrnutom redosljedu nego što su bili upisani.
Stek je LIFO lista. Stek je apstraktni tip podataka (ATP) koji služi za pohranu niza istovrsnih elemenata. Vrsta je podatkovne strukture. Specifičan je po ograničenom pristupu svojim elementima. Omogućava upis i ispis po principu "zadnji koji ulazi - prvi izlazi". Uprkos tome, nalazi široku primjenu.


Vidi također[uredi | uredi izvor]