LIFO

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

LIFO (engl. LIFO - last in, first out) kolekcija je koja se temelji na politici "zadnji koji ulazi - prvi izlazi".

Stog se zbog ove osobine često upoređuje s hrpom tanjira. Prvi tanjir koji se stavi na hrpu se nalazi na dnu, a onaj koji se posljednji stavi nalazit će se na vrhu. Ako se tanjiri uklone s vrha sve dok se ne dođe do dna hrpe, prvi tanjir koji će se uzeti jeste onaj koji je posljednji stavljen, a na kraju onaj koji je stavljen prvi.

LIFO metoda je metoda koja stogu dozvoljava upis i čitanje, odnosno brisanje, samo sa svog "vrha", dok se ostatku eventualnih ranije upisanih elemenata može pristupiti isključivo nakon uklanjanja elemenata kasnije upisanih. Da bi se pristupilo k-tom elementu stoga od n elemenata, potrebno je prvo sa stoga ukloniti n-k elemenata upisanih nakon k-tog i to po redu elemente broj: n, n-1, n-2, ... k + 2, k - 1. Drugim riječima, ranije upisanim elementima pristupa se tek nakon uklanjanja onih kasnije upisanih. Podaci se sa steka čitaju u obrnutom redosljedu nego što su bili upisani.

Stog je LIFO lista. Stog je apstraktni tip podataka koji služi za pohranu niza istovrsnih elemenata. Vrsta je podatkovne strukture. Specifičan je po ograničenom pristupu svojim elementima. Omogućava upis i ispis po principu "zadnji koji ulazi - prvi izlazi". Ima široku primjenu u informacijskim tehnologijama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]