Lažni pauci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lažni pauk

Lažni pauci (Solifugae) su velike arahnide. Žive uglavnom u vrelim pustinjskim posručjima Afrike Sjeverne i Južne Amerike. Tijelo im je prekriveno dlačicama a prosoma nosi velike helicere koje su transformisane u štipaljke. Na krajevima padipalpi ima organe za pripijanje, koji služe za hvatanje plijena, kojeg razdiru pomoću helicera. Hrane se termitima, malim gmizavcima i sisarima. Treći par ekstremiteta izmijenjen je u taktilne organe pipke. Koristeći preostala tri para ekstremiteta mogu se brzo kretati. Postoji više od 600 vrsta :

  1. Vrste porodice Solifuga žive na jugu Afrike
  2. Vrste porodice Galeodes žive u Evropi i Aziji. Predstavnik je G.arabs.
  3. Palpigradi obuhvataju svega nekoliko vrsta koje žive u umjerenom i žđarkom pojasu. Dugačke su 2 – 3 mm, nemaju oči, a posljednji trbušni segment nosi dodatak, koji izgleda kao bič. Žive ispod kamrnja ili u pećinama i vode noćni život.