Laboratorija za mlazni pogon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
JPL
Jet Propulsion Laboratory logo.svg
JPL logo
Datum osnivanja31. oktobar, 1936.
Glavno sjedišteLa Cañada Flintridge, Kalifornija, SAD
Izvršni direktorCharles Elachi, 1. maj, 2001.[1]
Br. zaposlenih>5000
Veb-sajthttp://www.jpl.nasa.gov/

Laboratorija za mlazni pogon (engleski: Jet Propulsion Laboratory (JPL)) je istraživački i razvojni centar koji se finansira na državnom nivou. On je također NASA-in terenski centar lociran blizu područja doline San Gabriel, okruga Los Angeles, u Kaliforniji, Sjedinjene Američke Države. Postrojenje se nalazi u gradu La Canada Flintridge, blizu sjeverne granice Pasadene. JPL-om upravlja nedaleki Kalifornijski institut za tehnologiju (Caltech) za Nacionalnu aeronautičku i svemirsku administraciju - NASA. Osnovna zadaća laboratorije jeste konstruisanje i upravljanje robotičkim planetarnim letjelicama, ali ona također upravlja i letjelicama u Zemljinoj orbiti, kao i astronomskim misijama. Također je odgovorna za upravljanje NASA-inom "Deep Space" mrežom. Neki od trenutnih projekata su: Cassini-Huygens misija na Saturn, "Mars Exploration" roveri (Spirit (Duh) i Opportunity (Mogućnost)), zatim orbiter za istraživanje Marsa "Mars Reconnaissance Orbiter", i svemirski teleskop Spitzer.

JPL-ovo "Postrojenje za svemirske letove" i "Svemirski simulator od 25 stopa" su označeni kao Nacionalni spomenici.

Historija JPL-a (Jet Propulsion Laboratory) ima svoje tragove još unazad od 1936., kada su rađeni prvi eksperimenti sa raketama u mjestu Arroyo Seco. Eksperimenti se nastavljaju za potrebe armije.

JPL je učestvovao u uspješnom lansiranju prvog američkog satelita, Explorer 1, 1. februara, 1958.

Ova laboratorija je vodila interplanetarna istraživanja u okviru misija Mariner na Veneru, Mars, i Merkur.

Ovdje je stalno zaposleno blizu 5000 stručnjaka sa Caltech-a, i obično nekoliko hiljada ljudi koji su zaposleni u firmama-ugovaračima, mnogi od njih sa Univerziteta Južna Kalifornija. NASA ima ovdje svoju stalnu ispostavu, koji nadgledaju rad u JPL-a, u ime federalne vlade.

Osim posla za vladu, JPL učestvuje u konsultacijama za brojne filmove i televizijske emisije, dajući naučne savjete u svrhu tačnosti produkcije. Jedan od primjera je i serija Babylon 5.

Misije koje je djelimično finansirao JPL, su:

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]