Laboratorija za mlazni pogon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
JPL
JPL logo
Datum osnivanja31. oktobar, 1936.
Glavno sjedišteLa Cañada Flintridge, Kalifornija, SAD
Izvršni direktorCharles Elachi, 1. maj, 2001.[1]
Br. zaposlenih>5000
Veb-sajthttp://www.jpl.nasa.gov/

Laboratorija za mlazni pogon (engleski: Jet Propulsion Laboratory (JPL)) je istraživački i razvojni centar koji se finansira na državnom nivou. On je također NASA-in terenski centar lociran blizu područja doline San Gabriel, okruga Los Angeles, u Kaliforniji, Sjedinjene Američke Države. Postrojenje se nalazi u gradu La Canada Flintridge, blizu sjeverne granice Pasadene. JPL-om upravlja nedaleki Kalifornijski institut za tehnologiju (Caltech) za Nacionalnu aeronautičku i svemirsku administraciju - NASA. Osnovna zadaća laboratorije jeste konstruisanje i upravljanje robotičkim planetarnim letjelicama, ali ona također upravlja i letjelicama u Zemljinoj orbiti, kao i astronomskim misijama. Također je odgovorna za upravljanje NASA-inom "Deep Space" mrežom. Neki od trenutnih projekata su: Cassini-Huygens misija na Saturn, "Mars Exploration" roveri (Spirit (Duh) i Opportunity (Mogućnost)), zatim orbiter za istraživanje Marsa "Mars Reconnaissance Orbiter", i svemirski teleskop Spitzer.

JPL-ovo "Postrojenje za svemirske letove" i "Svemirski simulator od 25 stopa" su označeni kao Nacionalni spomenici.

Historija JPL-a (Jet Propulsion Laboratory) ima svoje tragove još unazad od 1936., kada su rađeni prvi eksperimenti sa raketama u mjestu Arroyo Seco. Eksperimenti se nastavljaju za potrebe armije.

JPL je učestvovao u uspješnom lansiranju prvog američkog satelita, Explorer 1, 1. februara, 1958.

Ova laboratorija je vodila interplanetarna istraživanja u okviru misija Mariner na Veneru, Mars, i Merkur.

Ovdje je stalno zaposleno blizu 5000 stručnjaka sa Caltech-a, i obično nekoliko hiljada ljudi koji su zaposleni u firmama-ugovaračima, mnogi od njih sa Univerziteta Južna Kalifornija. NASA ima ovdje svoju stalnu ispostavu, koji nadgledaju rad u JPL-a, u ime federalne vlade.

Osim posla za vladu, JPL učestvuje u konsultacijama za brojne filmove i televizijske emisije, dajući naučne savjete u svrhu tačnosti produkcije. Jedan od primjera je i serija Babylon 5.

Misije koje je djelimično finansirao JPL, su:

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]