Laik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Laik (grčki: λαός) je pojam koji se u bosanskom jeziku prvenstveno koristi za osobu koja nije ekspert u jednom određenom polju znanja.

Sama riječ laik vuče porijeklo iz grčkog jezika i predstavlja pripadnika naroda. Pojam je izpočetka prvenstveno korišten da označi osobe koje nisu pripadale sveštenstvu, tojest svi kršćani koji nisu bili sveštenici bili su laici. U nekim jezicima termin se također može koristiti i pri označavanju običnih ljudi koji pripadaju nekoj drugoj vjeri.

Pojam laik se ponekad također pogrešno koristi i kao sinonim za riječ amater. Laik uvijek označava osobu koja nije ekspert u jednom polju dok amater označava osobu koja može biti ekspert u tom polju znanja, ali se ne bavi time profesionalno.