Lahka krstarica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Laka krstarica)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Lahka krstarica je naziv koji dolazi od izraza "lahki oklopni krstaš", i njime se označava vrsta oklopljene krstarice koja se početkom 20. vijeka kao hibrid zaštićene krstarice i oklopnog krstaša zamijenila ta dva tipa.

Lahke krstarice su svoj korijen imale u brodovima koje je krajem 19. vijeka gradila Njemačka u svrhu krstaričkog rata, odnosno nastojanja da se napadima na trgovačke brodove na udaljenim morima u eventualnom ratu ugrozi pomorska dominacija Britanskog carstva. Njihov dizajn je naglašavao brzinu na štetu naoružanja i oklopa, ali kasnije dobile isti oklop kao i oklopni krstaši.

Razlika između lahkih i teških krstarica je bila prilično nejasna sve do Vašingtonskog pomorskog ugovora iz 1922. godine, kojim je ustanovljen standard prema kojem su teške krstarice postale sve one s glavnim topom čiji je kalibar veći od 155 mm.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]