Lakišića džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Džamija Ahmed-age Lakišića u Mostaru je islamska bogomolja koja se nalazi u najmlađoj mahali iz osmanskog perioda, Ričina odnosno Lakišića mahali. Do izgradnje džamije čitavo područje bilo je nenaseljeno i zvalo se Ričina i činilo je krajnju periferiju tadašnjeg Mostara. Džamiju je izgradio Ahmed Lakišić sa visokom i impozantnom munarom Džamija je građena od tesane tenelije, a u interijeru se nalazi mihrab ukrašen jednim redom stalaktita, minberom i mahfilom u desnom krilu džamije koji drže tri kamena stupa. Ulaz u munaru je iznutra s mahfila što je jedinstven slučaj u Mostaru.

Prema natpisu uklesanom u ploču iznad ulaznih vrata, džamija je izgrađena 1650-51. godine. Tarih (ploča) iznad ulaznih vrata od 2005. godine nalazi se u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u Mostaru.[1]

Vakif je uz džamiju izgradio i mekteb, te je za izdržavanje svojih zadužbina uvakufio 40 dućana u mostarskoj čaršiji, mlinicu sa dva vitla na Radobolji i 200.000 akči u gotovini.

U središnjem dijelu Lakišića mahale sve do 1930ih nalazila su se tri harema sa više velikih i dekorisanih nišana. Sva tri harema uz jedan dio harema uz samu džamiju ekshumirani su i na njima su podignute zgrade. U dijelu harema kod džamije očuvano je samo nekoliko nišana sa natpisima, od kojih je najistaknutiji bivšeg gradonačelnika Mostara Mujage Komadine.[2]

Zgrada ove džamije 1935. godine temeljito je popravljena i tom prilikom njena munara je demontirana do visine džamijskog krova i ponovo ozidana. Džamija je porušena tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, a obnovljena je u periodu od 1996-2000. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hivzija Hasandedić, “Spomenici kulture turskog doba u Mostaru“, Islamski kulturni centar Mostar, 2005.
  2. ^ Hivzija Hasandedić, “ Zadužbine hadži Ahmedage Lakišića u Mostaru“, Glasnik VIS-a, Sarajevo 1961, br. 10-12, str. 385-396.