Lamija Tanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Lamija Tanović (22. aprila 1947. u Zenici, NR Bosna i Hercegovina) je bosanskohercegovačka fizičarka. Autorica je niza naučno-stručnih radova, knjiga i udžbenika. Bila je profesorica atomske i nuklearne fizike i fizike čvrstog stanja na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom i na Sarajevo School of Science and Technology. Tanović je dugi niz godina intenzivno angažovana na aktivnostima na reformi i unapređenju školstva u Bosni i Hercegovini. Tanović je članica Evropske akademije nauka. Bila je predsjedateljica UWC-IBO (Koledž Ujedinjenog svijeta) programa koji je od 2006. do 2012. godine osnovao Koledž Ujedinjenog svijeta u Bosni i Hercegovini i osnivačica je Fondacije Obrazovanje na djelu u Bosni i Hercegovini. Članica je Evropske akademije nauka.[1] Bila je aktivna i u politici kao predsjednica Liberalno demokratske stranke (LDS).

Biografija[uredi | uredi izvor]

Lamija Tanović je rođena 22. aprila 1947. u Zenici, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1971.godine. 1975. na institucijama PMF, ETF i Institut za nuklearne nauke Vinča Univerziteta u Beogradu godine stiče titulu Magistra tehničke fizike. Doktorira 1979. na Univerzitetu u Beogradu.

Od 1971. do 1994. radi kao asistentica na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) Univerziteta u Sarajevu. Usljed rata u Bosni i Hercegovini, odlazi u Dansku gdje u Kopenhagenu postaje Ministar savjetnik i otpravnik poslova Ambasade u Kopenhagenu. Veliki dio vremena provedenog u Danskoj posvećuje humanitarnim pitanjima i pomaganju bosanskohercegovačkim izbjeglicama.

Godine 2001. vraća se u Bosnu i Hercegovinu i radi kao rukovodilac odjela za međunarodnu naučnu, tehničku i obrazovnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Iste godine postaje i Redovni profesor iz oblasti eksperimentalne fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Sarajevu. Glavni fokus njenog rada ovdje su eksperimentalna i opšta fizika, biofizika te medicinska i radijaciona fizika. Na PMF-u radi sve do 2014.[2]

Od 2014. predaje kao Redovni profesor Medicinske fizike i biofizike na privatnom univerzitetu Sarajevska škola nauke i tehnologije (Sarajevo School of Science and Technology - SSST).

Usavršavala se na Institutu za nuklearnu energiju "Boris Kidrič" Vinča, Slobodnom univerzitetu Brussels, Belgija, H. C. Oersted Institutu u Kopenhagenu, Danska, Queens University u Kingstonu, Kanada, Institutu Max Planck za atomsku i nuklearnu fiziku u Münchenu, Njemačka, Univerzitetu Salford, Engleska, Niels Bohr Institutu pri Univerzitetu Kopenhagen i Odjelu za fiziku pri Univerzitetu u Heidelbergu.

Vidi još[uredi | uredi izvor]

Izvori[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]