Laparoskopija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aparat za laparoskopiju

Laparoskopija je minimalno invazivna procedura kojom se u trbušnu duplju ulazi sa rigidnim cjevima, troakarima, kroz koje se može u trbušnu duplju uvesti teleskop sa malom kamerom i specijalni laparoskopski hirurški instrumenti. Prethodno se u trbušnu šupljinu upumpava, sa posebnim uređajem, ugljik-dioksid i na taj način se formira šupljina u kojoj je moguće uraditi operacije na više intrabdominalnih organa. Hirurg proceduru ne vidi direktno nego na posebnom monitoru poput onoga na običnom kućnom kompjuteru. Najčešća operacija je laparoskopska holecistektomija. Ovom operacijom se uklanja žučna kesa zajedno sa njenim sadržajem i žučnim kamencima ako su prisutni.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]