Lovor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Laurus nobilis)
Lovor
Lišće lovora
Lišće lovora
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedLaurales
PorodicaLauraceae
RodLaurus
Vrste
Laurus nobilis - Lovor

Lovor (lat. Laurus nobilis) je aromatsko zimzeleno drvo ili grm iz porodice Lauraceae

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Naraste od 10-18 m. Lišće joj je dugo od 6-12 cm i široko od 2-4 cm, sa karakterističnim blago zarubljenim krajevima. Dvodomna je, sa muškim i ženskim cvjetovima na različitim stablima. Svaki cvijet je žuto-zelene boje promjera oko 1 cm, grupisani u kitice. Plod je malena crna bobica duga 1 cm, a sadrži samo jednu sjemenku.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Lovor je porijeklom iz Male Azije, odakle se proširio po mediteranskim zemljama. U Bosni može rasti u krajevima gdje nema jakih mrazeva, jer je veoma osjetljiv na hladnoću.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

U plodu se nalazi mnogo eteričnog ulja i masnoća, koje se presovanjem i iskuhavanjem izdvaja te tako dobija lovorovo ulje. U njegovom sastavu ima mnogo terpena, seskviterpena, alkohola i ketona. Listovi sadrže 1,3% eteričnog ulja, od čega je 45% cineola, 12% terpena, 3-4% seskviterpena, 3% metil-eugenola i drugih sastojaka.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Lovorov list se upotrebljava kao začin, kao dodatak supama, čorbama, jelima s mesom i ribom. Plod lovora se ranije koristio kao antiparazitik, protiv ušiju i češanja, no zbog česte preosjetljivosti ljudi izbačen je iz upotrebe.