Lav Trocki

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lav Trocki
Example alt text
Rođenje

7. novembar 1879.

Janovka, Ukrajina
Smrt

21. august 1940.

Coyoacán, Meksiko

Lav Davidovič Trocki (ruski: Лев Давидович Троцкий; 0.), rođen kao Lav Davidovič Bronštajn (Лев Давидович Бронтейн); 7. novembar 1879. - 21. august 1940.) je bio marksistički revolucionar i teoretičar, sovjetski političar i osnivač i komandant Crvene armije.

Trocki je u početku podržavao menjševičku Rusku Socijaldemokratsku radničku partiju. Pridružio se boljševicima neposredno prije Oktobarske revolucije 1917. godine, i na kraju je postao jedan od lidera Komunističke partije. On je bio, zajedno sa Lenjinom, Zinovjevom, Kamenjevom, Staljinom, Sokolnikovom i Bubnovom, jedan od sedam članova prvog Politbiroa, osnovanog 1917. godine zbog boljeg upravljanja boljševičkom revolucijom. Tokom ranih dana Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike i Sovjetske unije, on je bio narodni komesar za vanjske poslove, a kasnije kao osnivač i komandant Crvene armije sa titulom narodni komesar za odbranu. Bio je glavna figura u boljševičkoj pobjedi tokom Ruskog građanskog rata (1918. - 1923.).

Nakon neuspjele borbe ljevičarske opozicije protiv politike i uspona Staljina 1920.-ih godina i protiv sve veće uloge birokratije u Sovjetskom savezu, Trocki je smijenjen sa vlasti (oktobar 1927. godine), izbačen iz Komunističke partije (novembar 1927. godine) i prognan iz Sovjetskog saveza (februar 1929. godine). Kao lider Četvrte Internacionale, Trocki je nastavio da se suprostavlja staljinističkoj birokratiji u egzilu. Po Staljinovom naređenju, ubijen je u Meksiku u augustu 1940. godine od strane Ramóna Mercadera.

Trockijeve ideje čine osnovu trockizma, glavne školske marksističke misli u suprostavljanju teorijama staljinizma. Bio je jedan od nekoliko sovjetskih političkih ličnosti koje nisu rehabilitovane od strane vlade Nikite Hruščova 1950.-ih godina. Krajem 1980.-ih njegove knjige su se počele izdavati u Sovjetskom savezu.

Prije revolucije 1917. godine[uredi | uredi izvor]

Djetinjstvo i porodica (1879. - 1895.)[uredi | uredi izvor]

Lav Trocki je rođen kao Lav Davidovič Bronštajn 7. novembra 1879. godine u Janovki u guberniji Herson u Ruskom carstvu (danas Bereslavka, Ukrajina), u malom selu 24 km od najbliže pošte. Bio je peto od osmoro djece poljoprivrednika Davida Leontijevića Bronštajna (1847. - 1922.) i njegove supruge Ane Bronštajn (1850. - 1910.). Oni su bili jevrejskog porijekla i govorili su Suržik, mješavinu ruskog i ukrajinskog jezika. Troickova mlađa sestra Olga je također bila boljševički i sovjetski političar i udala se za istaknutog boljševika Lava Kamenjeva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]