Lavina na Mount Everestu 2014.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Khumbu ledopad kuda je prošla lavina prema Baznom kampu.

Lavina na Mount Everestu 2014, osamnaestog aprila, u 6:45 po lokalnom vremenu, na ruti za vrh preko Khumbu ledopada na visini oko 5.800 m, bila je jedna od najvećih tragedija na Everestu. Sa Zapadnog grebena odronila se ledena gromada veličine preko 30 m, udarila u izbočinu pored rute i izazvala lavinu leda. Na ruti se tog jutra nalazio 31 planinar, uglavnom Šerpe, koji su rutu pripremali (postavljanje užadi) za prolazak ekspedicija dalje prema Južnom prijevoju i vrhu. Dvadeset pet ljudi bilo je zatrpano. Vlasti su poslali helikopterima pomoć i ekipu. Trinaest žrtava je pronađeno tokom 48 sati, a tri su ostale pod snijegom i ledom. Devet drugih nosača bilo je povrijeđeno, uključujući trojicu za koje je bila potrebna intenzivna njega.[1]

Prisutnost brojnih nestabilnih blokova leda (nazvanih serak) u i iznad Khumbu ledopada primoravaju penjače da pokušaju što je moguće brže proći, obično u rano jutro, prije nego temperatura poraste i led popusti. Ovo ispupčenje leda pored rute, godinama je bilo poznato i često je na njemu počinjalo odronjavanje leda. Na istom mjestu je 1970. god. poginula 6 Šerpa, članova japanske ekspedicije. Mnoge nesreće su izbjegnute u posljednjem trenutku.

Svaka ovakva lavina dovodi i do promjena leda u ledenjaku, nakon čega planinarski vodiči početkom nove sezone moraju pronalaziti novu rutu prema vrhu.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Everest - pogibija 12 ljudi". www.bbc.com. Pristupljeno 13. 9. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Everest - lavina 2014". www.alanarnette.com. Pristupljeno 13. 9. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)