Lawrence Kutner

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lawrence Kutner
Lik iz serije Dr. House
Lawrence Kutner (House).jpg
Prvo pojavljivanje"The Right Stuff" (4x02)
Posljednje pojavljivanje"Simple Explanation" (5x20)
"Both Sides Now" (5x24, kao halucinacija)
Portretirao/laKal Penn
Informacije
ZanimanjeLiječnik
TitulaDijagnostička medicina: specijalizant (sezone 4, 5)

Dr. Lawrence Kutner (rođ. Lawrence Choudhary) fiktivni je lik iz FOX-ove medicinske serije Dr. House, koga je tumačio Kal Penn. Postao je član Houseovog novog dijagnostičkog tima u epizodi Games (4x09). Počinio je samoubistvo u epizodi Simple Explanation (5x20).

Karakter[uredi | uredi izvor]

Kutner je otvoren za bilo kakva nova iskustva, zbog čega se i priključio Houseovom timu. Dobio je broj 6 za vrijeme "igara", no dobio je otkaz u svom prvom nastupu jer je prijavio Amber Volakis da je bilježila informacije o pacijentu. Nastavio je raditi čak i nakon što je dobio ostavku, okrenuvši svoj broj naopako u 9 i odbijajući otići, a zatim je iznio sjajnu ideju o testiranju funkcije jetre pomoću alkohola, što je impresioniralo Housea, tako da ga je zadržao.

Od svih novih kandidata on pokazuje najviše entuzijazma i od svih najčešće pristaje na Houseovo riskiranje, što uključuje i ilegalne aktivnosti. Kad je House konačno prisiljen odabrati novi tim, Cuddy mu preporučuje da zaposli Kutnera jer "on i House dijele istu filozofiju medicine". Dobio je prvu pohvalu od Housea kad je defibrilirao pacijenta u hiberbaričnoj komori, oživio ga, ali i zapalio zbog visoke koncentracije kisika u zraku. Slično tome, u epizodi Mirror Mirror (4x05) oživio je pacijenta defibrilatorom unatoč tome što je bio mokar, zbog čega se i on sam onesvijestio od udara struje. Defibrilatori i Kutner postali su predmet Houseovih šala, koji ga u epizodi Ugly (4x07) naziva "profesionalnim defibrilistom", nadimkom na koji je sam Kutner ponosan.

Kutner je ljubitelj naučne fantastike i lahko ga privlače zgodne žene, zbog čega je i pozvao Amber na sastanak. Ipak, na kraju epizode Wilson's Heart (4x16), dok su drugi likovi tugovali i bili uznemireni zbog Amberine smrti, on je proveo noć poslije njene smrti jedući pahuljice dok gleda televiziju. Kutner ima naviku dijeliti lične podatke sa svima (Taub je rekao u Let Them Eat Cake da je Kutner rekao svojim saradnicima kad je produžio pretplatu za National Geographic).

U epizodi Here Kitty (5x18) vidimo da je Kutner praznovjeran, bacajući so iza ramena kada je House namjerno malo prospe i izbjegava hodati ispod ljestava. Isto tako, muči se kako bi izbjegao mačku koja predviđa smrt ljudima koji su blizu nje.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Malo se zna o njegovoj prošlosti. U finalu 4. sezone House je komentirao da Kutner nije indijsko prezime. On otkriva da su njegovi roditelji imali trgovinu i ubijeni su u pljački kad je imao 6 godina, sugerirajući da je dobio prezime od usvojitelja. U epizodi Birthmarks (5x04) Kutner priznaje da voli biti drugačiji tako što je Indijac usvojen u židovsku porodicu. U epizodi Ugly, kako bi umirio pacijenta da prizna konzumaciju droga, i sam priznaje da je koristio droge kao adolescent. U Adverse Events (5x03) vidi se da drži Guinnessov rekord za najduže puzanje - puzao je 21 milju (33.7 km). U epizodi Joy to the World (5x11), kao odgovor ostalim događajima u epizodi, u epilogu se izvinjava kolegi iz srednje škole koga je zlostavljao. U Let Them Eat Cake (5x10) Kutner je pokrenuo internet-kliniku pod Houseovim imenom; ipak, njegove ga kolege, a onda i sam House ucijene da bi im dao dio novca. U epizodi Here Kitty vraća Houseu milo za drago: nakon što ga je House ismijavao zbog praznovjerja i zbog toga što je glumio da povraća krv po njemu, Kutner je navodno natjerao mačku da urinira po Houseovoj stolici. Poslije Kutner implicira da je to njegov urin. U epizodi Simple Explanation tim upoznaje Kutnerove roditelje koji im kažu da ih je do 9. rođendana zvao "gospodine i gospođo Kutner", a nakon toga "mama i tata". Isto tako kažu da je Kutnerovo ime prije bilo Lawrence Choudhary, dok ga sam nije odlučio promijeniti.

Prijem[uredi | uredi izvor]

Kutnerova smrt kritizirana je u The Star Ledgeru kao besmislena i napisana samo da bi se stvorila posebna epizoda. Ova je interpretacija poslije opovrgnuta jer se Kutnerova smrt pokazala kao završni udarac Houseovoj psihi, nakon čega je izgubio kontrolu u sljedećim epizodama, što je dovelo do dvodnevne halucinacije izazvane pretjeranim korištenjem Vicodina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]