Lawrence Kutner

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lawrence Kutner
Lik iz serije Dr. House
Prvo pojavljivanje"The Right Stuff" (4x02)
Posljednje pojavljivanje"Simple Explanation" (5x20)
"Both Sides Now" (5x24, kao halucinacija)
Portretirao/laKal Penn
Informacije
ZanimanjeLiječnik
TitulaDijagnostička medicina: specijalizant (sezone 4, 5)

Dr. Lawrence Kutner (rođ. Lawrence Choudhary) fiktivni je lik iz FOX-ove medicinske serije Dr. House, koga je tumačio Kal Penn. Postao je član Houseovog novog dijagnostičkog tima u epizodi Games (4x09). Počinio je samoubistvo u epizodi Simple Explanation (5x20).

Karakter[uredi | uredi izvor]

Kutner je otvoren za bilo kakva nova iskustva, zbog čega se i priključio Houseovom timu. Dobio je broj 6 za vrijeme "igara", no dobio je otkaz u svom prvom nastupu jer je prijavio Amber Volakis da je bilježila informacije o pacijentu. Nastavio je raditi čak i nakon što je dobio ostavku, okrenuvši svoj broj naopako u 9 i odbijajući otići, a zatim je iznio sjajnu ideju o testiranju funkcije jetre pomoću alkohola, što je impresioniralo Housea, tako da ga je zadržao.

Od svih novih kandidata on pokazuje najviše entuzijazma i od svih najčešće pristaje na Houseovo riskiranje, što uključuje i ilegalne aktivnosti. Kad je House konačno prisiljen odabrati novi tim, Cuddy mu preporučuje da zaposli Kutnera jer "on i House dijele istu filozofiju medicine". Dobio je prvu pohvalu od Housea kad je defibrilirao pacijenta u hiberbaričnoj komori, oživio ga, ali i zapalio zbog visoke koncentracije kisika u zraku. Slično tome, u epizodi Mirror Mirror (4x05) oživio je pacijenta defibrilatorom unatoč tome što je bio mokar, zbog čega se i on sam onesvijestio od udara struje. Defibrilatori i Kutner postali su predmet Houseovih šala, koji ga u epizodi Ugly (4x07) naziva "profesionalnim defibrilistom", nadimkom na koji je sam Kutner ponosan.

Kutner je ljubitelj naučne fantastike i lahko ga privlače zgodne žene, zbog čega je i pozvao Amber na sastanak. Ipak, na kraju epizode Wilson's Heart (4x16), dok su drugi likovi tugovali i bili uznemireni zbog Amberine smrti, on je proveo noć poslije njene smrti jedući pahuljice dok gleda televiziju. Kutner ima naviku dijeliti lične podatke sa svima (Taub je rekao u Let Them Eat Cake da je Kutner rekao svojim saradnicima kad je produžio pretplatu za National Geographic).

U epizodi Here Kitty (5x18) vidimo da je Kutner praznovjeran, bacajući so iza ramena kada je House namjerno malo prospe i izbjegava hodati ispod ljestava. Isto tako, muči se kako bi izbjegao mačku koja predviđa smrt ljudima koji su blizu nje.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Malo se zna o njegovoj prošlosti. U finalu 4. sezone House je komentirao da Kutner nije indijsko prezime. On otkriva da su njegovi roditelji imali trgovinu i ubijeni su u pljački kad je imao 6 godina, sugerirajući da je dobio prezime od usvojitelja. U epizodi Birthmarks (5x04) Kutner priznaje da voli biti drugačiji tako što je Indijac usvojen u židovsku porodicu. U epizodi Ugly, kako bi umirio pacijenta da prizna konzumaciju droga, i sam priznaje da je koristio droge kao adolescent. U Adverse Events (5x03) vidi se da drži Guinnessov rekord za najduže puzanje - puzao je 21 milju (33.7 km). U epizodi Joy to the World (5x11), kao odgovor ostalim događajima u epizodi, u epilogu se izvinjava kolegi iz srednje škole koga je zlostavljao. U Let Them Eat Cake (5x10) Kutner je pokrenuo internet-kliniku pod Houseovim imenom; ipak, njegove ga kolege, a onda i sam House ucijene da bi im dao dio novca. U epizodi Here Kitty vraća Houseu milo za drago: nakon što ga je House ismijavao zbog praznovjerja i zbog toga što je glumio da povraća krv po njemu, Kutner je navodno natjerao mačku da urinira po Houseovoj stolici. Poslije Kutner implicira da je to njegov urin. U epizodi Simple Explanation tim upoznaje Kutnerove roditelje koji im kažu da ih je do 9. rođendana zvao "gospodine i gospođo Kutner", a nakon toga "mama i tata". Isto tako kažu da je Kutnerovo ime prije bilo Lawrence Choudhary, dok ga sam nije odlučio promijeniti.

Prijem[uredi | uredi izvor]

Kutnerova smrt kritizirana je u The Star Ledgeru kao besmislena i napisana samo da bi se stvorila posebna epizoda. Ova je interpretacija poslije opovrgnuta jer se Kutnerova smrt pokazala kao završni udarac Houseovoj psihi, nakon čega je izgubio kontrolu u sljedećim epizodama, što je dovelo do dvodnevne halucinacije izazvane pretjeranim korištenjem Vicodina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]