Le Chalet (francuska TV-serija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Le Chalet
Pont du Diable, most iz serije
Izvorni naslovLe Chalet
ŽanrKrimi-serija
Autori
ScenarijAlexis Lecaye
RežiserCamille Bordes-Resnais
Glumci
Kompozitor muzičke temeSamuel Hercule
PorijekloFrancuska
Originalni jezikFrancuski
Br. sezona1
Br. serijala1
Br. epizoda6
Produkcija
ProducentAlexis Lecaye
KinematografijaDjama, France Télévisions, TV5 Monde
Trajanje52 minuta
Emitiranje
PremijeraFrancuskoj
Emitiranje26. marta 2018.
Profil na IMDb-ju

Le Chalet je francuska kriminalistička mini televizijska serija sa šest epizoda, scenariste Alexisa Lecayea, u režiji Camille Bordes-Resnais i produkciji Djama, France Télévisions i TV5 Monde. Serija je inspirisana romanom Agathe Christie Deset malih crnaca.[1] Prvo prikazivanje serije bilo je u Francuskoj 26. marta 2018. godine na France 2. Od aprila 2018 serija je dostupna na Netflixu.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Radnja serije se isprepliće u periodu od dvadeset godina. Događaji se, kao glavna tema zbivaju u 2017. godini, a retrospektivno se radnja vraća u 1997. godinu u kojoj su glavni junaci djeca, prijatelji i poznanici iz djetinjstva, koji se nakon dvadeset godina ponovo susreću na odmoru u planinskoj kući u selu Valmoline na Alpima. Treći tok radnje je ispitivanje, te sudsko psihijatrijsko vještačenje, jednog od glavnih junaka, nakon tragičnih događaja u planinskoj kolibi.

1997.[uredi | uredi izvor]

Jean-Louis Rodier, pariski pisac bez inspiracije, sa porodicom preseljava se u planinsko selo Valmoline u podnožju Alpa. Na prijedlog svoje žene Françoise, koja je odrasla u selu, zajedno sa trinaestogodišnjim sinom Julienom i mlađom kćerkom Amélie doseljavaju se u nadi da će Jean-Louis, nakon uspjele prve knjige, uspjeti napisati i drugu. Unajmili su planinsku kuću (francuski: le chalet) od Philipa i Florenz Personnaz, vlasnika jedine trgovine u selu. Sin Julien se sprijatelji sa djevojčicom Alice Bordaz, kćerkom seoskog stolara. U planini, daleko od sela, živi Alexandre Gossange, bratić od Françoise, uspješni i nagrađivani matematičar, koji je iz nepoznatih razloga napustio profesiju, te se povukao u samoću. Jean-Louis se sprijatelji sa Muriel, vlasnicom seoske kafane, te nalazi inspiraciju u razgovoru sa njom, iz čega se razvije ljubavna afera, koju mještani i neoženjeni muškarci, ne prihvate. Istovremeno se desi sukob između Sébastiena i Juliena, koji pokušava da se sprijatelji sa Alice, ali ona postaje nerazdvojna prijateljica Julienu. Njima se kasnije pridružuje i Manu. Da bi razjasnio sukob, Jean-Louis zaprijeti roditeljima Sébastiena osvetom, ali shvativši da je u manjini, zbog Muriel, ostane u kafani i počinje da karta sa ostalima, čime prikriva od žene svoju aferu sa Muriel. Svoja noćna odsustvovanja, Jean-Louis pravda suprugi, šetnjama i traženjem inspiracije. U jednom razgovoru sa Muriel, ona mu predloži da odigraju loto i da ako dobiju glavnu premiju, zajedno napuste selo i putuju po svijetu. Nakon nekog vremena, poštar koji je donio pošiljku Rodierovim, primjeti da je planinska koliba prazna i da su Rodierovi netragom nestali. Istragom žandarmerije, potpomognutom mještanima, nije se moglo utvrditi razlog nestanka porodice, te se predpostavi, da su se vratili u Pariz.

2017.[uredi | uredi izvor]

Nakon dugo godina, Manu odlučuje da sa Adèle posjeti Valmoline i obilježi vjenčanje sa prijateljima iz djetinjstva. Od porodice Personnaz su unajmili planinsku kuću, koja je u međuvremenu modernizirana i služi za unajmljivanje planinarima i turistima. Adèle je u drugom mjesecu trudnoće, a prvih dana u kupatilu halucinira, te preplašeno bježi od svakog sumnjivog zvuka i krije se u ormaru. U isto vrijeme u selu, nestaju dvojica mještana, te je očito da su nasilno ubijeni. Nekoliko dana kasnije dolaze i ostali prijatelji, kojih Manu i Adèle dočekuju na željezničkoj stanici. U koloni se odvoze do kolibe, a nakon što je kolona prešla most, on se obrušava, padom stijene i društvo u kolibi postaje izolirano, jer je most bio jedina veza sela sa okolinom. Dolaskom u kolibu, zamijećeno je da ne radi ni telefon, niti mobilna telefonska veza. Zajedno sa šest preostalih mještana u selu su odsječeni od svijeta, te slijede tragični događaji, u kojima će neki od gostiju tragično nastradati ili biti ubijeno.

Glumci[uredi | uredi izvor]

1997.[uredi | uredi izvor]

  • Chloé Lambert: Muriel, vlasnica kafane u selu;
  • Éric Savin: Étienne Genesta, Sébastienov otac;
  • Blanche Veisberg: Christine Genesta;
  • Max Libert: Sébastien Genesta kao dječak;
  • Thierry Godard: Alexandre Gossange, bratić od Françoise, matematičar koji živi usamljeno u planini;
  • Philippe Dusseau: Philippe Personnaz;
  • Samantha Markowic: Florence Personnaz, majka Thierryja i Laurenta, vlasnica seoske trgovine;
  • Arthur Dujardin: Thierry Personnaz kao dječak;
  • Eliott Lobrot: Laurent Personnaz kao dječak;
  • Manuel Blanc: Jean-Louis Rodier, pedesetogodišnji pisac u potrazi za nadahnućem. Zajedno sa porodicom se doselio u planinsku kuću;
  • Mia Delmaë: Françoise Rodier, supruga Jean-Louisa, koja je u mladosti bila u emotivnoj vezi sa Étienne, takođe rođena u selu;
  • Félix Lefèbvre: Julien Rodier, trinaestogodišnji dječak, sin Jean-Louisa i Françoise
  • Laura Meunier: Amélie Rodier, sestra Juliena, djevojčica;
  • Pasquale d'Inca: Milou Bordaz, Alicin otac, seoski stolar;
  • Louvia Bachelier: Alice Bordaz, kao djevojčica, kćerka seoskog stolara; najbolja prijateljica Juliena;
  • Nadir Legrand: Paul, poštar;
  • Gaspard, ...

2017.[uredi | uredi izvor]

Mjesto snimanja[uredi | uredi izvor]

Serija je snimana tokom ljeta 2016.[2] u Chamonixu,[1] gdje se nalazi planinska kuća, te u Bozelu u selima Tincave i La Chenala, udaljenih nekoliko desetaka kilometara i na željezničkoj stanici u općini Morez. Most koji se na početku serije sruši je Pont du Diable,[2] koji povezuje Crouzet-Migette i Sainte Anne.[1]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Gledanost[uredi | uredi izvor]

Serija je prikazivana u tri termina na francuskoj televiziji France 2. od 26. marta do 9. aprila 2018. sa po dvije epizode. Gledanost u svim terminima je bila iznad 12%.

Broj
epizode
Naslov Prvo emitovanje
Datum Gled.[a] i %
1. Epizoda 1 26. mart 2018. 3,28 (12,8 %)[3]
2. Epizoda 2 26. mart 2018. 2,89 (12,3 %)[3]
3. Epizoda 3 2. april 2018. 3,13 (12,3 %)[4]
4. Epizoda 4 2. april 2018. 2,81 (12,6 %)[4]
5. Epizoda 5 9. april 2018. 2,98 (11,6 %)[5]
6. Epizoda 6 9. april 2018. 2,85 (12,2 %)[5]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gledanost u milionima gledalaca

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Emmanuelle Litaud (26. 3. 2018). "Le Chalet: massacre en huis clos à la montagne sur France". Le Figaro (jezik: francuski). Pristupljeno 27. 3. 2018.
  2. ^ a b Laurence Gallois (26. 3. 2018). "Le Chalet: faut-il regarder la nouvelle série de France 2?". Télé Loisirs (jezik: francuski). Pristupljeno 27. 3. 2018.
  3. ^ a b Benoît Mandin (27. 3. 2018). "Audiences TV du lundi 26 mars 2018: Clem en tête, Le chalet démarre bien, Wild déçoit sur M6". Toutelatele.com (jezik: francuski).
  4. ^ a b Benoît Mandin (3. 4. 2018). "Audiences TV du lundi 2. 4. 2018: Clem leader en baisse, Wild sous les 10% sur M6, Antoine Duléry battu par TMC et C8". Toutelatele.com (jezik: francuski).
  5. ^ a b Benoît Mandin (10. 4. 2018). "Audiences TV du lundi 9. 4. 2018: Clem leader, Wild encore en baisse sur M6, Le Chalet termine bien, Arte puissante". Toutelatele.com (jezik: francuski).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]