Leksikon Ruđera Boškovića

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Leksikon Ruđera Boškovića je izdanje Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz 2011. godine koje na pregledan i pristupačan način obuhvata naučna znanja o Boškovićevim radovima iz astronomije, arheologije, optike, matematike, fizike, geodezije, izume, građevinske i hidrotehničke ekspertize, filozofska shvatanja, književne i popularno naučne radove, diplomatska snalaženja, prilike u kojima je djelovao. Pojedine teme obrađene su u sedamdeset enciklopedijskih članaka. Leksikon donosi i više od 300 kratkih životopisa osoba koje se spominju u člancima, uglavnom Boškovićevih savremenika, bibliografiju djela Ruđera Boškovića po područjima i po godini izdanja te literaturu o njemu.

U izradi članaka učestvovalo je tridesetak naučnika iz Zagreba, Dubrovnika i Splita. Leksikon je uredila Antonijela Bogutovac, a redakciju čine i Bruno Kragić, Mihela Melem Hajdarović i Andrea Holenda. Predgovor je napisao Vlaho Bogišić.

Leksikon je ilustriran naslovnicama Boškovićevih djela, grafikama i crtežima iz Boškovićevih knjiga, fotografijama Boškovićevih pisama, Boškovićevog kratera na Mjesecu, sudara protona, pijavica i polarne svjetlosti, slikama slikara iz 18. vijeka, a savremene ilustracije (Marijana Jelić), karte i fotografije korištene pri uspoređivanju Boškovićevih teorija sa savremenim ili su se objašnjavale na savremen način.[1]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

2012. Književna nagrada Kiklop za leksikografsko djelo godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Leksikon Ruđera Boškovića ISBN 978-953-268-020-1

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]