Lender (svemirska letjelica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Lender)
Prošireni lunarni modul Apollo 16, lunarni lender.
Priprema Mars Polar Lander-a

Lander je svemirska letjelica koja se spušta prema površini astronomskog tijela da ostane na njemu.[1] Za razliku od udarne sonde, koja čini tvrdo slijetanje i oštećuje se ili uništava tako da prestaje funkcionisati nakon što dosegne površinu, lender čini mehko slijetanje nakon čega sonda ostaje funkcionalna.

Za tijela s atmosferskim omotačima slijetanje se događa nakon ulaska u atmosferu . U tim slučajevima, lenderi mogu upotrijebiti padobrane za usporavanje i održavanje male krajnje brzine. Ponekad se male rakete za slijetanje se pale neposredno prije udara kako bi se smanjila brzina udara. Slijetanje se može obaviti kontroliranim spuštanjem i spuštanjem na opremu prizemljavanja uz moguće dodavanje mehanizma za pričvršćivanje nakon slijetanja za nebeska tijela male gravitacione sile. Neke su misije (na primjer, Luna 9 i Mars Pathfinder ) koristile napuhavajuće zračne jastuke za ublažavanje udara lendera, a ne tradicionalnu opremu za slijetanje.

Kada se planira uticaj velike brzine, ne samo za dostizanje površine, već za proučavanje posljedica udara, svemirski brod se naziva udarna letjelica, t.j. impaktor.[2]

Nekoliko zemaljskih tijela bilo je podvrgnuto istraživanju klizišta ili udarca: među njima i Zemljin Mjesec Zemlje, planete Venera, Mars i Merkur, Saturnov Mjesec Titan, asteroidi i komete .

Surveyor 3 na Mjesecu.
Lander koji je rover Spirit doveo na površinu Marsa .
Koncept za Europa lender
Sudar komete 9P/Tempel i sonde <i id="mwATw">Deep Impact</i>

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ball, Garry, Lorenz and Kerzhanovich (2006). "Planetary Landers and Entry Probes".CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  2. ^ Phil Davis; Kirk Munsell (23. 1. 2009). "Deep Impact Legacy Site: Technology – Impactor". Solar System Exploration. NASA / JPL. Pristupljeno 22. 4. 2009.