Lennon–McCartney

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
John Lennon (lijevo) i Paul McCartney 1964

Lennon–McCartney je bilo partnerstvo u pisanju pjesama između engleskih muzičara Johna Lennona (1940–1980) i Paula McCartneyja (rođenog 1942) iz Beatlesa. To je najpoznatija i najuspješnija muzička saradnja ikada po prodatim pločama, a Beatlesi su prodali preko 600 miliona ploča širom svijeta od 2004.[1] Između 5. oktobra 1962. i 8. maja 1970, pod njihovim partnerstvom objavljeno je približno 180 zajedničkih pjesama, od kojih su ogromnu većinu snimili Beatlesi, čineći najveći dio njihovog kataloga.

Za razliku od mnogih partnerstava u pisanju pjesama koja se sastoje od zasebnog pisca i kompozitora, kao što su George i Ira Gershwin, Richard Rodgers i Oscar Hammerstein, ili Elton John i Bernie Taupin, i Lennon i McCartney pisali su tekstove i muziku. Ponekad, posebno u ranoj fazi, oni bi intenzivno sarađivali prilikom pisanja pjesama, radeći "oči u oči" kako je to Lennon izrazio.[2] Tokom druge polovine njihovog partnerstva, postalo je uobičajeno da bilo ko od njih sam napiše većinu pjesme uz minimalan doprinos onog drugog, a ponekad uopće ne. Prema sporazumu koji je sklopljen prije nego što su Beatlesi postali poznati, Lennon i McCartney su podjednako zaslužni za pjesme koje je jedan od njih napisao dok je trajalo njihovo partnerstvo.

Lennon–McCartneyjeve kompozicije bile su predmet brojnih obrada. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, "Yesterday" je snimilo više muzičara nego bilo koju drugu pjesmu.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

Citati[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Beatles' remastered box set, video game out". CNNMoney.com. 9 September 2009. Pristupljeno 1 December 2011.
  2. ^ Sheff 2000.
  3. ^ "Most Recorded Song". Guinness World Records. Arhivirano s originala, 10 September 2006. Pristupljeno 12 May 2009.